Μνήμες τρόμου ξύπνησαν στο Βέλγιο απειλές για βόμβα σε δύο αεροπλάνα (upd)

Προσγειώθηκαν τελικά με ασφάλεια τα δύο αεροσκάφη για τα οποία διατυπώθηκαν απειλές για βόμβα ενώ κατευθυνόντουσταν προς το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών.

Οι απειλές αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από τις αρχές του Βελγίου με δεδομένη την αιματηρή επίθεση του Μαρτίου στο ίδιο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να τεθεί η χώρα σε κόκκινο συναγερμό.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ, είχε δηλώσει πως «λαμβάνονται μέτρα έπειτα από τη σοβαρή απειλή».

Τελικά, τα δύο αεροσκάφη, το ένα εκ των οποίων είχε απογειωθεί από το Οσλο, προσγειώθηκαν με ασφάλεια και έπειτα από τις απαραίτητες έρευνες δεν εντοπίστηκε τίποτα ύποπτο στο εσωτερικό τους. Το ένα αεροσκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του προς το Ζαβεντέμ, όπου κατευθυνόταν ευθύς εξ αρχής, ενώ το δεύτερο έλαβε οδηγίες να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί στην Τουλούζη, προκειμένου να γίνει εκεί ο έλεγχος για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Σε ένα από τα δύο αεροσκάφη επέβαινε και ο Βέλγος παρουσιαστής Μπαρτ Ράες, ο οποίος στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter ανήρτησε ότι η απειλή για βόμβα έγινε γνωστή είκοσι λεπτά πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.

Πτήσεις που επρόκειτο να προσγειωθούν στο βελγικό αεροδρόμιο άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν σε άλλους αερολιμένες της χώρας.

Βέβαια, σχεδόν παράλληλα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μέσω της εφαρμογής Telagram καλούσαν «μοναχικούς λύκους» να επιτεθούν στο Βέλγιο, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «στόχο του Ισλάμ».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου  τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πόλης, με αποτέλεσμα τριάντα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.