Τέλος τα βενζινάδικα από τους δρόμους -Τι μπαίνει στη θέση τους

Με τη ζήτηση για βενζίνη και diesel να εξασθενεί, κορυφαίες εταιρείες καυσίμων επενδύουν στα πρατήρια του μέλλοντος.

 

Με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει, φουντώνει η συζήτηση για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών φόρτισης που θα φροντίζουν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των οδηγών.

Στη μάχη για την επέκταση του δικτύου σταθμών φόρτισης έχουν επιδοθεί και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που βλέπουν ότι προϊόντος του χρόνου η κατανάλωση βενζίνης και diesel μειώνεται, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας καυσίμων AralAchim Bothe, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, όπου επισήμανε ότι από το 2019 η κατανάλωση καυσίμων στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά περίπου 8%, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

 

 

Με  δεδομένο ότι η Aral δεν θέλει να χάσει… το τρένο της ηλεκτροκίνησης, έχει στα σχέδιά της τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης και, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζει ένα «πρατήριο» αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2024.

Ειδικότερα, η εταιρεία θα μετατρέψει έναν χώρο στάθμευσης 500 θέσεων, που γειτνιάζει με τον αυτοκινητόδρομο A61, στην πόλη Μενχενγκλάντμπαχ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σε έναν χώρο ανεφοδιασμού ηλεκτρικών ΙΧ με ενέργεια, εγκαθιστώντας συνολικά 14 υπερ-ταχείς φορτιστές, με την ισχύ έκαστου να ανέρχεται σε 400 kW, επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να προσθέτουν 300 χλμ. αυτονομίας σε περίπου 10 λεπτά -εφόσον το υποστηρίζει η τεχνολογία μπαταρίας τους.

Αυτό το πάρκο φόρτισης θα τροφοδοτείται από ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά, ενώ θα διαθέτει και συνοδές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος με lounge χώρο, με δωρεάν πρόσβαση στο WiFi.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί από την Aral Pulse, την μάρκα ηλεκτρικής κινητικότητας της Araλ, σε συνεργασία με την PPG-Nordpark GmbH, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης της πόλης του Mönchengladbach και της ποδοσφαιρικής ομάδας Borussia Mönchengladbach.

Η Aral Pulse διατηρεί ένα δίκτυο 2.000 σημείων φόρτισης σε περίπου 300 τοποθεσίες, ενώ στόχος της είναι ο αριθμός να αυξηθεί σε 5.000 μέχρι το 2025 και 20.000 μέχρι το 2030.

Το 2023 η εταιρεία αναδείχθηκε κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών φόρτισης στη Γερμανία, με τους φορτιστές της να λειτουργούν με πιστοποιημένη «πράσινη» ενέργεια.

Υπενθυμίζεται «πρατήρια» ηλεκτρικής ενέργειας (δίχως καύσιμα) θα δούμε και στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, από γνωστή εταιρεία εμπορίας.