Νέα τουρκική πρόκληση: Απαγορεύουν τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Διαρκώς κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου, τώρα οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν την πραγματοποίηση λειτουργίας  στην Παναγία Σουμελά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με το dogma.gr, η αιτιολογία που προβάλλουν είναι ότι στο μοναστήρι πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, το οποίο επικαλείται κύκλους του Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού θεωρούν ότι τα ζητήματα στατικότητας είναι απλώς προσχήματα.

Η ιστορική λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010 μετά από 88 χρόνια. Τότε, το τουρκικό κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί η θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεων της Θεοτόκου.

Η άδεια να ανοίγει η Μονή ήταν διαρκής και ίσχυε μόνο για μια ημέρα το χρόνο. Ωστόσο, στο τέλος Μαΐου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνον για φέτος.