Please Explain

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με συμμαχικές δυνάμεις χωρών του Κόλπου, διεξάγει από χθες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Λύσαμε (ως ένα βαθμό) τις δικές μας απορίες επί του θέματος, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και τις πιθανές δικές σας. Λίγο background πρώτα: η Υεμένη, η οποία συνορεύει βόρεια με τη Σαουδική Αραβία, βρίσκεται σε αναταραχή από τον Σεπτέμβριο, με τους σιίτες Χούθι να έχουν σταδιακά καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Οι σιίτες αντιπροσωπεύουν ένα 45-50% του πληθυσμού, ενώ οι σουνίτες αποτελούν τη θρησκευτική πλειονότητα, με 50-55%. Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας τώρα, έρχεται προς στήριξη του ανατραπέντος προέδρου, Abdu Rabbu Mansour Hadi, ο οποίος έχει καταφύγει στο νότιο λιμάνι του Άντεν από το Φεβρουάριο.

Γιατί οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να αντιδράσουν; Σε πρώτο επίπεδο, για να ανακόψουν τους Χούθι, οι οποίοι κινούνταν προς το Άντεν. Σε δεύτερο; Eίναι ως επί το πλείστον σουνίτες και νιώθουν πως μια επιτυχημένη εξέγερση σιιτών στην Υεμένη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χερσόνησο. Επίσης, οι Χούθι έχουν την υποστήριξη του Ιράν, μιας χώρας που έχει μακρά ιστορία αντιπαλότητας με τη Σαουδική Αραβία.

Εμάς μας νοιάζει για δύο (κυρίως) λόγους. Πρώτον, γιατί ενώ η Υεμένη δεν αποτελεί αυτή καθαυτή σημαντικό παίκτη στην αγορά πετρελαίου (0,2% της παγκόσμιας παραγωγής crude), ένα ενδεχόμενο failed state στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό ζώνη του πλανήτη θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως προβληματική εξέλιξη. Δεύτερον, γιατί ένας από τους πιο σημαντικούς αντιπάλους των Χούθι είναι η τοπική Αλ Κάιντα (AQAP), η οποία θεωρείται από τους Αμερικανούς το πιο επικίνδυνο τμήμα της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης. Υπάρχουν φόβοι πως η κατάσταση στη χώρα σπρώχνει σουνίτες του νότου στα χέρια της AQAP, αλλά και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν ολοένα αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή.

Τι λέει όμως η Αμερική; Παρά την αντιπαλότητα των Χούθι με την Αλ Κάιντα, και σε αντίθεση με τη θεωρία “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου“, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την υποστήριξή του για την εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις σε επίπεδο υλικού και πληροφοριών. Read: it’s complicated.