Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαραμάδα αισιοδοξίας στις διπλωματικές διεργασίες με ορίζοντα συνάντηση κορυφής των δύο πλευρών

Διπλωματικός «πυρετός» για εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό του πολέμου, μετά από 13 μέρες πολεμικών επιχειρήσεων και κορύφωση της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι διαρκείς εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προς τη Δύση για ενεργή συνδρομή στο πεδίο του πολέμου και επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν βρίσκουν απήχηση στους ηγέτες των δυτικών χωρών-μελών.

Ο λόγος είναι οι συνέπειες μιας γενικευμένης  σύρραξης αλλά και το κόστος από το εμπάργκο στις ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία.

Η Ρωσία από την άλλη εντείνει την επιθετικότητα κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με βομβαρδισμούς στρατηγικών στόχων και αποκλεισμούς πόλεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται αδιάλλακτος, διαμηνύοντας στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους είτε με τη διαπραγμάτευση είτε με τον πόλεμο. Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απορρίπτει τους τέσσερις όρους που έθεσε δια του εκπροσώπου του ο Πούτιν, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες και ενώ προς το παρόν δεν επετεύχθη κάποια ουσιαστική πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο, ο  τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας, με την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών για τον καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Και παρόλες τις δυσοίωνες προβλέψεις του Γάλλου προέδρου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου διαφαίνεται ότι η Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας και αναζητούν διπλωματική διέξοδο, με την συνάντηση μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αττάλεια, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση για συνομηλία των δύο πλευρών σε επίπεδο κορυφής.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Κουλέμπα, θα συναντηθούν, παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου. Η συνάντηση αυτή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο μερών μέχρι τώρα και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Μαριούπολη και άλλες περιοχές, για τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των αμάχων, ενώ λίγο μετά ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι εμφανίστηκε θετικός στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, σε σχέση με την εκπλήρωση του ενός από τους τέσσερις όρους που έθεσε η Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου: την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.