"Θα θέσουμε τα δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP-Εμπρησμοί πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Εν όψει της συνάντηςης Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Κυριακή ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ είπε πως ο ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει «όλα τα θέματα» στον Έλληνα πρωθυπουργό

Είπε πως η χώρα μας βυθίζει βάρκες μεταναστών στο Αιγαίο, τα δικαιώματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το ψευδοκράτος

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντας κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών από πλευράς Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ανάφερε σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει όλα τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η τουρκική πλευρά σημειώνοντας πως «ο φάκελος που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλος».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το OPEN και η ανταποκρίτρια  στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσελίκ τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει «όλα τα ζητήματα στον Μητσοτάκη». Όπως είπε ο Ομέρ Τσελίκ, «ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Προκλητικός ο Ομέρ Τσελίκ

Στην συνέχεια προκαλώντας με τις δηλώσεις του, είπε: «Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Συνεχίζοντας δε, είπε: «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η  ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Κλείνοντας, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ακόμα πως «Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».