Γνωρίζοντας την Κριμαία

Η Κριμαϊκή Χερσόνησος, που είναι πλέον γνωστή ως Κριμαία, βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περικυκλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από θάλασσα. Η χερσόνησος τοποθετείται, πλησίον της νότιας Ουκρανίας με την οποία συνδέεται εδαφικά.

Η Κριμαία, στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα, ήταν γνωστή ως Ταυρική Χερσόνησος ή Ταυρίδα (Ταυρίς), αποτέλεσε σημείο πολλών πολιτισμών, με πιο σημαντικούς από αυτούς που πέρασαν από εκεί τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς Έλληνες, τους Τούρκους (Οθωμανούς), ενώ πολλές φορές υπήρξε σημείο διεκδίκησης για τους Σκύθες, τους Γότθους, τους Βούλγαρους, τους Ούνους, τους Χαζάρους, τους Μογγόλους και άλλους νομαδικούς λαούς.

Η χερσόνησος της Κριμαίας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, ενός Οθωμανικού προτεκτοράτου, από τον 15ο ως το 18ο αιώνα, όταν και αποκτήθηκαν από την Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783.

Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία, απέκτησε ξανά το Ελληνικό όνομα Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές του 20ου αιώνα αποφάσισε να δώσει ξανά το όνομα στην περιοχή Κριμαία, ενώ το 1954 αποφάσισε να το προσαρτήσει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική.

Το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στα Ουκρανικά εδάφη, ως Αυτόνομη Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου, απέκτησε και αυτό ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.

Το 2014 οι πολίτες της Κριμαίας επέλεξαν με δημοψήφισμα σε πλειοψηφία την ένωση της περιοχής τους με την Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που πραγματοποιήθηκε από την Ρωσία, χωρίς όμως να έχει και την αναγνώριση από τους διεθνείς παράγοντες.

Sevastopol Crimea
Sevastopol

 

Belaya Skala (White Rock) Crimea
Belaya Skala

 

 

Dulber Palace in Koreiz Crimea
Dulber Palace

 

 

Panorama Museum, Sevastopol
Panorama Museum

 

 

Promenade in Yalta photo by Gregor Lengler
Promenade

 

 

Ruins of ancient Greek colony of Chersonesos Crimea
Chersonesos Crimea

 

 

Seaside Cliffs south coast of Ukraine photo by Aliaksandr Mazurkevich,Alamy
Seaside Cliffs south coast

 

 

Swallow's Nest, Yalta photo by Sergey Fradkov
Swallow’s Nest

 

 

The Foros church Crimea
The Foros church

 

 

 

Vorontsov Palace Crimea
Vorontsov Palace