Θηριώδης άσκηση του ΝΑΤΟ στα Νορβηγορωσικά σύνορα (video)

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νορβηγία απέστειλαν 8.000 νατοϊκούς στρατιώτες στην περιοχή Φίνμαρκ της βόρειας Νορβηγίας, περίπου 160-300 χιλιόμετρα απ’ τα ρωσικά σύνορα, προκειμένου να μετάσχουν σε μια σειρά στρατιωτικών γυμνασίων.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Joint Viking 2017 ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου.
Στόχος των ασκήσεων, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η εξάσκηση στη διαχείριση κρίσεων και η ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Όσο θα διαρκούν τα γυμνάσια έχουν απαγορευτεί η πτήσεις drones στον εναέριο χώρο της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νορβηγικού στρατού Ίβαρ Μόεν.

Πριν δύο χρόνια που έγινε η άσκηση αυτή στο Φίνμαρκ, η Ρωσία είχε μιλήσει για «πρόκληση» και απάντησε με δικές της ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στη χερσόνησο Κόλα. Φέτος, ωστόσο, η Μόσχα ειδοποιήθηκε εκ των προτέρων ώστε να αποφευχθούν διπλωματικές παρεξηγήσεις.

Η Νορβηγία, που είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα φιλοξενεί ξένες δυνάμεις, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Μόσχας για μια ξαφνική επίθεση από τα εδάφη της σκανδιναβικής χώρας. Επί δεκαετίες η Νορβηγία επέτρεπε την παρουσία στρατιωτών συμμαχικών χωρών μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το Όσλο απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η ανάπτυξη αυτή αντιστρατεύεται την παλιά του δέσμευση, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα σταθμεύσουν μόνιμα, αλλά θα εναλλάσσονται, στρατηγική που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ σ’ όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να παρακάμψει τη συμφωνία του με τη Μόσχα, η οποία απαγορεύει τη μόνιμη ανάπτυξη «σημαντικών» δυνάμεων κοντά στη Ρωσία.

Το βίντεο από την νατοϊκή άσκηση Joint Viking 2017: