WSJ: Σε κινούμενη άμμο η τουρκική οικονομία - Ο Ερντογάν "φλερτάρει" με δημοψήφισμα

Εικόνα οικονομικής κατάρρευσης παρουσιάζει η Τουρκία, η οποία βλέπει το νόμισμά της να “κατρακυλά”, ενώ η αξία του χρηματιστηρίου της χώρας έχει χαθεί κατά το 60% από το 2013.

Πέντε μήνες μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η οικονομία παραμένει ασταθής. Οι δηλώσεις του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, είχαν σαν αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.

pinaks1

“Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια” ήταν τα λόγια του Προέδρου της Τουρκίας, καλώντας τους πολίτες που «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» να το μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες ή σε χρυσό.

Οι δηλώσεις αυτές απέβησαν στο χρηματιστήριο σε βάρος του εθνικού νομίσματος, το οποίο διαμορφώθηκε στις 3,1764 λίρες ανά δολάριο.

pinaks2

Όλα αυτά, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση ότι θα “σκίσει” τη συμφωνία για το Προσφυγικό, στέλνοντας εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες.

Από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, δεν αποκλείεται για γίνει δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, αναφέρει ο Τούρκος ανταποκριτής της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη, Ερμέ Πεκέρ.

pinaks3