Καμμένος: Πρότεινε σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας στο Καστελόριζο αλλά το γύρισε σε επίσκεψη

Τα τροχιοδεικτικά πυρά των κομμάτων Αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά την πρότασή του να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Καστελόριζο η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη απέρριψαν την πρόταση, καταγγέλλοντας τον Υπουργό Άμυνας για επικοινωνικούς και επιπόλαιους χειρισμούς, ενώ στην ίδια γραμμή συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων) που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικίνδυνες επικοινωνιακές “αρλούμπες” εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο».

Την ίδια ώρα και η ΝΔ εκ στόματος του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου εξέφρασε την άρνησή της να συμμετάσχει στην προγραμματιζόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας επίσκεψη βουλευτών στο Καστελόριζο. Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις Εξωτερικής Πολιτικής είναι πολύ σοβαρές. Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία, που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού».

Μετά την πρώτη «παγωμάρα» από τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και την επισήμανση των υπηρεσιών της Βουλής ότι οι συνεδριάσεις των επιτροπών δεν πραγματοποιούνται εκτός Κοινοβουλίου καθώς και ότι αυτές τις συγκαλεί μόνο ο πρόεδρός τους, ο κ. Καμμένος άλλαξε τακτική.

Τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα πραγματοποιήσουν, εν τέλει, επίσκεψη στο Καστελόριζο ως αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.