Στον Πρόεδρο της Κολομβίας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης - Έχασαν οι έλληνες νησιώτες

Η Νορβηγική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Κολομβιανό Πρόεδρο Juan Manuel Santos για την ειρηνευτική συμφωνία με την FARC και όχι στους Έλληνες νησιώτες του Αιγαίου.

Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είχαν κατατεθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 376 προτάσεις από τις οποίες 228 φυσικά πρόσωπα και τα 148 οργανώσεις. Ανάμεσα τους ήταν και οι Έλληνες των ακριτικών νησιών που επέδειξαν θάρρος και αυτοθυσία, όπως ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός (σ.σ. με τον οποίο συνομίλησε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση το πρακτορείο Reuters), ο οποίος έπεφτε στην αφρισμένη θάλασσα για να σώσει πρόσφυγες ή ντόπιοι κάτοικοι που έσπευσαν συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, κάνοντας πράξη την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, όπως η Κυρία Μηλίτσα Καμβύση και οι φίλες της, των οποίων η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2016 για την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της FARC, με την οποία επιχειρείται να μπει ένα τέλος στην εμφύλια σύρραξη που διαρκεί 52 ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ θέλοντας να προκαταβάλει τις αιτιάσεις, εξήγησε ότι αν και η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς, «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή».

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Η ανάρτηση της ανακοίνωσης για τον νικητή στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ

nobel