«Άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ιταλία για την ευελιξία

«Άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ρώμη, σε ό,τι αφορά τα αιτήματά της για μεγαλύτερη ευελιξία έκανε με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Π. Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «στην Ιταλία υπάρχει η απειλή του λαϊκισμού. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι, ώστε να είναι ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στην ευελιξία πρόσθεσε ότι «αφορά τις δαπάνες για το προσφυγικό, για τον σεισμό, ή για μια χώρα που έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση όπως το Βέλγιο» και ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη ευελιξία, με σαφείς όρους και διατύπωση».

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης, ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν χώρες οι οποίες κάνουν επενδύσεις και οι οποίες προάγουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η Ιταλία και κατέστησε σαφές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν πάντα με αποτυχία, από την στιγμή που αποδεικνύουν ότι οι κανόνες είναι αναποτελεσματικοί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες να μην υπολογισθούν στην σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ της χώρας του, οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και για την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας οι οποίες επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Μάρκο Νταμιλάνο, υποδιευθυντή του ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού πολιτικής ανάλυσης Λ’ Εσπρεσσο, αποτελούν και έμμεση στήριξη του Ματέο Ρέντσι ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές.