Ρήγμα ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος- Επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη

Μεγάλη απόσταση χωρίζει την ΕΕ και το ΔΝΤ στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, το οποίο προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα θα πρέπει το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το χρέος δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα της Ελλάδας και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

«Έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ότι έχει υποσχεθεί» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να θέσει τα ζητήματα αυτά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη μεταξύ τους συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 17.45 ώρα Ελλάδος.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ γνωστοποίησε την αποστολή ομάδας, σε περίπου δύο εβδομάδες, για τη βοήθεια της αξιολόγησης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας. Παράλληλα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι “το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο”.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ρεπορτάζ της Handelsblatt το οποίο αναφέρει ότι “ούτε στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκρυβούν οι διαφωνίες μεταξύ της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”. O γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν θέλει καν να μιλά για ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για τη Deutsche Bank είτε για την αναπτυξιακή πολιτική το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθενται πάντα με την ευγένεια των Λαγκάρντ -Σόιμπλε, γράφει η Handelsblatt. Πάντως, το ότι αυτόν τον καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση το παραδέχεται και το ΔΝΤ, το οποίο δεν διστάζει να αναφερθεί στο ότι υπάρχουν διαφωνίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι κ.κ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξεκινούν σήμερα τις σημαντικές επαφές τους στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει πρώτα τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος χθες δεν δίστασε να διατυπώσει και εκείνος με τη σειρά του ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι όσο αυτή καθυστερεί η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

Λίγο αργότερα αναμένεται συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία και ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξετασθεί πριν το τέλος του χρόνου. «Βλέπουμε θετικές τάσεις, αποκαθίσταται η ανάπτυξη και μετά αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μοσκοβισί.

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε πάντως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέροντας, «σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά την πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης της δεύτερης δόσης και προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πολλά θα κριθούν πάντως στο «Washington Group» τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος, όπου οι κ.κ Σόιμπλε, Λιου, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινκ θα συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία των κ.κ. Τόμσεν, Βίζερ και Κερέ. Στην «Ομάδα της Ουάσιγκτον» θα μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Φυσικά, από το “καυτό” αυτό 48ωρο δεν θα μπορούσε να “απουσιάσει” η κρίση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. Άλλωστε, το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κατατέθηκε στη Βουλή με τροπολογία, στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που προκάλεσε άγρια κόντρα ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κωστή Χατζηδάκη.

“Βαριά” ατζέντα επαφών για Τσακαλώτο στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

*Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου

09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

*Σάββατο, 8 Οκτωβρίου

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.

14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.