Ελληνοτουρκικά: Σε ετοιμότητα & με ψυχραιμία, κυβέρνηση & πρωθυπουργός, παρακολουθούν τις εξελίξεις

«Η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις κινήσεις της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η έκδοση της συγκεκριμένης ΝAVTEX από την Τουρκία συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της γειτονικής χώρας στην παραβατικότητα, καθώς και την περιφρόνησή της στο διεθνές δίκαιο. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε.

Για την επέτειο των δύο ετών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επισήμανε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και η έρευνα θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της. Επιπλέον, μίλησε για τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε το Μάτι, από κόλαση, να ξαναγίνει παράδεισος.

Όσον αφορά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και εθνική επιτυχία.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι με σχετική τροπολογία, την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. «Η κατάθεση της τροπολογίας κρίθηκε απαραίτητη μετά τη χυδαία συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρκου χθες στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Εθνικά θέματα

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ».

«Στο μεταξύ, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπλήρωσε.

Είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις

«Έχουν δει όλοι -και οι Έλληνες και οι γείτονές μας και η Διεθνής Κοινότητα- ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση και ψύχραιμη. Είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν βγει το «Oruc Reis». Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε: «Ξέρετε όλοι ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, έχουν μόνο μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται το περιεχόμενο της χθεσινής ομιλίας του κ. Σαμάρα, απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας «αυτό που θέλω να πω είναι ότι, για την κυβέρνηση, είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συναλλαγή, προκειμένου να υπάρξει εθνική ομοψυχία και ενότητα στα εθνικά θέματα».

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για την Αγιά Σοφιά υπογράμμισε ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά συνιστά μια αδιανόητη πρόκληση, η οποία δημιουργεί αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στον Ορθόδοξο κόσμο και γενικά στον Χριστιανισμό, παντού στον κόσμο, με την Τουρκία. «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της απέναντι πλευράς» είπε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου επισήμανε «από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, το ΚΕΣΥ, έχει έναν αυτόνομο συμβουλευτικό και πολύ τιμητικό ρόλο. Γι’ αυτό και κρίνουμε απαραίτητο να επισπεύσουμε τη νομοθετική ρύθμιση, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Μάρκου -η οποία δεν συνάδει με τα καθήκοντά του- και να προχωρήσουμε σε αυτή την αντικατάσταση. Θυμίζω ότι η θητεία του προέδρου του ΚΕΣΥ είναι τριετής, ο κ. Μάρκου έχει οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και διέτρεχε το χρόνο της θητείας του».

 

Προτεινόμενα για εσάς