Νέα τουρκική παρέμβαση για S-400 και αεροσκάφη F-35 - Αναφορά και στο Κυπριακό

Ο Fuat Oktay, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τοποθετήθηκε για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο περιθώριο μιας αξιολόγησης των επαφών, που πραγματοποίησε ως μέλος αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ, ειδικά στο Κογκρέσο, ο Οκτάι ανέφερε ότι κατά τις επαφές τους συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες από ευρεία οπτική γωνία, από τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις έως τις εμπορικές συνεργασίες και ότι οι συναντήσεις τους με τα μέλη του Κογκρέσου ήταν πολύ εποικοδομητικές.

Εξηγώντας ότι συναντήθηκαν με 4 γερουσιαστές και 12 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται άμεσα με τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο Οκτάι ανέφερε ότι μετέφεραν στους συνομιλητές τους τη θέση της Τουρκίας σε πολλά θέματα, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι τη Γάζα.

«Όπως έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, υπάρχουν και θέματα για τα οποία έχουμε διαφορές απόψεων», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι στις συναντήσεις του με μέλη του Κογκρέσου συζητήθηκε σημαντικά η ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας,

«Αν το ΝΑΤΟ είναι μια ομπρέλα ασφαλείας, όπως είναι, κάθε μέλος πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα άλλα», είπε ο Οκτάι σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Για S-400 και F-35

Όπως μεταδίδει και το Newsbomb.gr, ο Οκτάι τόνισε επίσης ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα κατά την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, γνωστές ως «Act on Countering America’s Adversaries Through Sanctions» (CAATSA), θα πρέπει τώρα να συζητηθούν εκ νέου και να αρθούν.

«Είπαμε συγκεκριμένα ότι ήρθε η ώρα να αρθούν αυτές οι κυρώσεις CAATSA. Εκείνη την εποχή, το περιστατικό της ανάμειξης των S-400 με τα F-35, πολλά άσχετα γεγονότα μπερδεύτηκαν μεταξύ τους τότε», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει σοβαρές εγχώριες ευκαιρίες και δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Ο Οκτάι πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι η άρση των κυρώσεων CAATSA και δήλωσε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται πολύ για μια κατάσταση όπως η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.

Για την Κύπρο

Ο Οκτάι, έκανε μια αναφορά και στο Κυπριακό. Εξήγησε επίσης ότι μοιράστηκαν με τα μέλη του Κογκρέσου «τις προτεραιότητες της Τουρκίας σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), τις θέσεις της σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τις απόψεις της για την ειρήνη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία διαδικασία και κοινά θέματα με σημαντικούς περιφερειακούς γείτονες όπως το Ιράκ».