Τσίπρας: "Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis, εάν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας" (Video)

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτρέψει το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα, διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Μπαίνοντας ο κ. Τσίπρας είπε «γεια σου, Κυριάκο», η απάντηση ήταν «γειά σου Αλέξη» και ακολούθησε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, «ο μόνος αποδεκτός χαιρετισμός λόγω κορωνοϊού», όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «έχουμε πολλά θέματα σήμερα» και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε».

Η συνάντηση έγινε προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά βεβαίως και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει, λόγω των εξελίξεων στο Αιγαίο, να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, για όσα συζήτησαν με τον πρωθυπουργό

“Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν.

Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.

Συνέστησα επίσης, μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία”, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολούθησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξανά στο γραφείο του, στην Βουλή, όπου και θα διεξαχθούν διαδοχικά, όλες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, προς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, όπως είχε προγραμματιστεί

– Στη 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

– Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

– Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση ενημέρωσης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή πρωί, στις 9:30.