«Ναι» επί της αρχής στο ν/σχ για τα κανάλια - Συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισε η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Πάντως, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικώς με το έγγραφο της Κομισιόν για τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ.

Ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ζήτησαν εκ νέου το έγγραφο της Κομισιόν, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για να δοθεί το σχετικό έγγραφο στους βουλευτές-μέλη των Επιτροπών. Απευθυνόμενος δε προς τον εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει από πού προκύπτει ότι θα έπρεπε ήδη να είχε απαντήσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή για κάτι που έχει ημερομηνία μέχρι τον Δεκέμβρη.

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει καμία σχέση με τον καταλογισμό οφειλών και φόρων εκ μέρους των ΜΜΕ, σύμφωνα με το real.gr. Ο Λ. Αυγενάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη το σκεπτικό του ΕΣΡ, ενώ είπε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος. Η ΝΔ, είπε, συμφωνεί για το μετοχολόγιο, αλλά όχι και για τις εταιρείες που είναι υπό σύσταση. Επίσης, ζήτησε προσθήκη προγραμμάτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ατόμων ΑμΕΑ. Επίσης, κατέθεσε στην Επιτροπή το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικώς με τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στην μονοθεσία των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επανέλαβε ότι ο Υπουργός στο νέο νομοσχέδιο καθορίζει τα πάντα, σε μία αναχρονιστική λογική, κάτι που συνιστά περιορισμό του πλουραλισμού. Ζήτησε, επίσης, για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ να έχουν τη δυνατότητα παράλληλης εργασίας.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και των Βουλευτών.

Αντίθετοι οι φορείς

Ο εκπρόσωπος της Digea Στρατής Λιαρέλλης τόνισε ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο: «με έναν πάροχο δικτύου είναι μικρότερο το τίμημα», είπε, υποστηρίζοντας ότι η η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα (από την ΕΡΤ), συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου πήρε την άδεια η DIGEA.

Ο εκπρόσωπος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Π. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι συμφωνεί με τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το ΕΣΡ, καθώς εγείρεται «θέμα ισονομίας και ανταγωνισμού». Με τη σειρά του, μίλησε για υψηλό κόστος διανομής ψηφιακού περιεχομένου, διότι θα είναι «τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω για την ΕΡΤ».

Την εξαίρεση των ενημερωτικών σταθμών της περιφέρειας από τις νέες ρυθμίσεις ζήτησε ο εκπρόσωπός τους Α. Δημητρίου, ενώ ο Μ. Γκανάς, από την Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), τόνισε ότι το νομοσχέδιο «προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο», ωστόσο «είναι άδικο που γίνεται ο διάλογος σε ασφυκτικά πλαίσια».

Απορριπτικός εμφανίσθηκε ο Γ. Πανταζόπουλος, εκ μέρους της ένωσης περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, μιλώντας για “επιβράβευση της διαπλοκής”, όπως αναφέρει το euro2day. Από πλευράς ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τσαλαπάτης τόνισε ότι η Ενωση «είναι απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής συγκέντρωση στα ΜΜΕ είτε αυτή προέρχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε την πολιτική εξουσία». Αναφερόμενος στην «αντιDigea» είπε ότι η ΕΡΤ θα έπρεπε πρώτα να ανοίξει στην κοινωνία «και μετά να κάνει μπίζνες».
Υποστήριξε ακόμη ότι με τις νέες ρυθμίσεις απορρυθμίζεται πλήρως το εργασιακό τοπίο.