Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης γιορτάζει τα 15 του χρόνια

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει 15 χρόνια παρουσίας στη Νέα Υόρκη. Στα πρώτα χρόνια της δράσης του, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο επικεντρώθηκε στην προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα ανοίγει τα φτερά του για να αγκαλιάσει το παρόν και το ακόμη δυναμικότερο μέλλον της ελληνικής δημιουργίας.

Με ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών σπουδών –όπως τον Simon Critchley, φιλόσοφο και καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, την Karen Brooks Hopkins, επί 16 χρόνια πρόεδρο της Brooklyn Academy of Music (BAM) και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτιστικής διαχείρισης διεθνώς, τον Alan Shapiro, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τον Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, καθώς και πολλούς νέους συνεργάτες–, το Ίδρυμα χτίζει νέες γέφυρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύει το φάσμα του κοινού και του περιεχομένου του εγκαινιάζοντας δημιουργικές συνεργασίες με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς, όπως την BAM και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Πλέον, η σύγχρονη ελληνική δημιουργία προβάλλεται ισότιμα με την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε μία από τις πιο σημαντικές μητροπόλεις του κόσμου.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης εγκαινιάζει τη φθινοπωρινή σεζόν με το Onassis Festival NY 2015. Το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ τεχνών και ιδεών, με τίτλο «Νarcissus Now: The Myth Reimagined» [«Ο Νάρκισσος σήμερα: Μια ανάπλαση του μύθου»], πραγματοποιείται στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάταν. Το φεστιβάλ προσφέρει μια καλειδοσκοπική όψη του μύθου του Ναρκίσσου μέσα από τα πεδία της μουσικής, των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, των επιστημών, της λογοτεχνίας, της χορογραφίας, της μαγειρικής τέχνης, της μόδας και των ψηφιακών μέσων. Με δωρεάν είσοδο και ανοιχτό στο κοινό, το φεστιβάλ «Narcissus Now» πραγματοποιήθηκε στις 8 έως 11 Οκτωβρίου 2015 με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις για κοινό κάθε ηλικίας.

Στο Εναρκτήριο Φεστιβάλ Τεχνών και Ιδεών για τη Διερεύνηση Σύγχρονων Ερμηνειών στον Μύθο του Ναρκίσσου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι εξής: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ελένη Αλεξοπούλου, Σταύρος Γασπαράτος, Βανέσα Γρηγοριάδη, Άγγελος Πλέσσας, Jonah Bokaer, Bruce High Quality Foundation, Jenny Holzer, Jennifer Homans, Paul Giamatti, Narciso Rodriguez, Lorin Stein και Judith Thurman.

Η κεντρική θεματική του φεστιβάλ, ο μύθος του Ναρκίσσου, έχει σαγηνεύσει την ανθρώπινη φαντασία σε όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς. Με τις ρίζες του να χάνονται στην αρχαιότητα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ομηρικό ύμνο «Εἰς Δήμητραν», όπου ο Νάρκισσος ήταν το λουλούδι που μάδησε η Περσεφόνη όταν την απήγαγε ο θεός του Κάτω Κόσμου. Η γνωστότερη αφήγηση του μύθου προέρχεται από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου: ένας όμορφος Έλληνας νέος ερωτεύεται το είδωλό του, μαραζώνει από τον ανεκπλήρωτο πόθο και αυτοκτονεί· στη θέση του φυτρώνει ένα λουλούδι, ο νάρκισσος, που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή η εκδοχή του μύθου αποτελεί την κατεξοχήν αλληγορία της μεταμοντέρνας εποχής. Από την ψυχανάλυση έως τις selfies, ο μύθος του Ναρκίσσου λειτουργεί ως εμβληματικό παράδειγμα της απαράμιλλης επίδρασης της κλασικής αρχαιότητας στην κουλτούρα μας.

«Μέσα από αυτήν τη νέα πρωτοβουλία, ενός ετήσιου φεστιβάλ τεχνών και ιδεών, ρίχνουμε μια φρέσκια ματιά στην κλασική παράδοση και στους πολυδαίδαλους τρόπους που αυτή διαμορφώνει ένα μέρος του δικού μας λεξιλογίου. Προσκαλούμε την κοινότητα να σμίξει μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, όπου διερευνούμε το πώς ερμηνεύονται σήμερα ιδέες και αρχαία πρότυπα, όπως αυτό του Ναρκίσσου, και τι μαθαίνουμε από αυτά», λέει η Αμαλία Κοσμετάτου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Μορφωτικών Υποθέσεων του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ. «Θα προσφέρουμε ευκαιρίες σε Έλληνες και Αμερικανούς καλλιτέχνες να δουλέψουν πλάι-πλάι, σε έργα που ανατέθηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, και να διερευνήσουν το πώς η ελληνική κουλτούρα εμπνέει τις δημιουργικές τέχνες και σφυρηλατεί τη ζωή μας».

Μέσα από αποκλειστικές αναθέσεις και με τη χάραξη απρόσμενων συνδέσεων, το πρόγραμμα «Narcissus Now» αναδεικνύει την επίδραση του μύθου του Ναρκίσσου σε ένα ευρύτατο και πολυποίκιλο φάσμα καλλιτεχνικών ιδιωμάτων, ενώ συγχρόνως πυροδοτεί νέες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών. Χάρις στην online παρουσία του, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε όλον τον πλανήτη. Προσκεκλημένη επιμελήτρια του πρώτου φεστιβάλ είναι η Violaine Huisman, ενώ την παραγωγή του έχει αναλάβει η Ellen Dennis. Αποκλειστικός χρηματοδότης του «Narcissus Now» είναι το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ.

«Την ιστορία του Ναρκίσσου τη συναντάς παντού, από τις selfies έως τις υπερβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τόσο επίκαιρη, που μοιάζει προφητική. Ωστόσο, ο μύθος έχει και μια αινιγματική ποιότητα, καθώς εκθέτει τους κινδύνους της ενασχόλησης με τον εαυτό, της μοναξιάς, της ομορφιάς. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει όλες αυτές τις απόψεις του Ναρκίσσου, όπως τις έχουν αναπλάσει οι τέχνες. Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε το πνευματικό βάθος του μύθου με σοβαρότητα, με κέφι και με χιουμοριστική διάθεση», λέει η επιμελήτρια Violaine Huisman.

Επιπλέον, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης διοργανώνει μια συζήτηση με τίτλο «Πολίτες του Κόσμου» («World Citizens») στις 23 Οκτωβρίου 2015, παραπέμποντας νοερά στα αρχαιοελληνικά συμπόσια. Ξεκινώντας από την έννοια του κοσμοπολιτισμού, όπως την εισήγαγε ο φιλόσοφος Διογένης, ένα πάνελ διεθνώς διακεκριμένων στοχαστών θα συζητήσει για την πολιτισμική κατανόηση μεταξύ λαών και εθνών, καθώς και για τις διαχρονικές αξίες που μας ενώνουν. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και οι εξής: Γιώργος Λούκος, διευθυντής των Μπαλέτων της Όπερας της Λυών και πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου· Kwame Anthony Appiah, καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης· Elizabeth Diller, ιδρυτικό στέλεχος της Diller Scofidio + Renfro· Pico Iyer, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος· Susan Meiselas, φωτογράφος (Magnum Photos)· και Orhan Pamuk, νομπελίστας συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Paul Holdengräber, διευθυντής του προγράμματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει επίσης δύο σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις: ένα αναδρομικό αφιέρωμα στη μακρά παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού («Rebetika: The Blues of Greece»), στις 10 και 12 Νοεμβρίου, και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας τζαζ σύνθεσης του Πέτρου Κλαμπάνη, με τίτλο Chroma, στις 9 Δεκεμβρίου.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και η ολοκληρωμένη λίστα των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.onassisfestivalny.org.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.

Ο Jonah Bokaer

The Bruce High Quality Foundation

Ο Σταύρος Γασπαράτος

Ο Άγγελος Χανιώτης

Ο Κωνσταντίνος Κακκανιάς

Η Φανή Παπαγεωργίου (φωτ.: Paul Grover)


Πηγή: http://www.onassis.gr/onassis-magazine