Πρώτη κατοικία: Έχετε email στον υπολογιστή σας - «Άφαντοι» 41.000 δανειολήπτες

Έκαναν το πρώτο και καθοριστικό βήμα και μπήκαν στην σχετική πλατφόρμα. Συμφώνησαν να αρθεί το τραπεζικό και φορολογικό τους απόρρητο. Και μετά «εξαφανίστηκαν»!  Από τους περίπου 43.000 δανειολήπτες  με κόκκινο δάνειο που συνδέεται με την κύρια κατοικία τους και που «κλίκαραν» την ηλεκτρονική εφαρμογή μόλις 2.073 υπέβαλαν τελικά αίτηση ρύθμισης προς τις τράπεζες.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάλυψη 150.000 νοικοκυριών – κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα -τα συναρμόδια υπουργεία και η ΕΓΔΙΧ, σύμφωνα με το iefimerida, στέλνουν e-mail σε αυτούς που φαίνεται να έχουν αφήσει στη μέση τη διαδικασία, προσπαθώντας να τους πείσουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, το οποίο πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν «κόκκινο» δάνειο να το ρυθμίσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς μετά την 1/5/2020 δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο νέος Πτωχευτικός

Αυτή τη στιγμή υπάρχει οργασμός προετοιμασίας στα συναρμόδια υπουργεία και στην ΕΓΔΙΧ, με στόχο την Πρωταπριλιά να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Πτωχευτικός, που θα ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους από την Πρωτομαγιά και μετά. Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει φιλόδοξο κι αυτό το γνωρίζουν και οι Θεσμοί, που είναι αποφασισμένοι να πιέσουν όσο δεν πάει τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως. «Στις 30 Απριλίου τελειώνουν όλα», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος πλαισίου.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης «τρέχουν» τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού, όπου θα ενσωματωθεί η σχετική Κοινοτική Οδηγία, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αναλάβει το νέο στεγαστικό επίδομα που θα καλύπτει όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιείται η περιουσία τους, ενώ στην ΕΓΔΙΧ «χτίζουν» την πλατφόρμα όπου θα γίνεται η τελευταία προσπάθεια ρύθμισης οφειλών πριν σκάει το «κανόνι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η εξωδικαστική διαδικασία θα διαρκεί το πολύ ένα μήνα κι αν αποβαίνει άκαρπη τότε θα κινείται η πτωχευτική διαδικασία.

«Πονοκέφαλος»

Η κατάληξη της πτώχευσης είναι σαφής. Θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη, θα εξοφλούνται τα χρέη του κι εφόσον υπολείπονται οφειλές, αυτές θα διαγράφονται οριστικά μετά από 1 έτος, δίνοντας έτσι- θεωρητικά- τη δυνατότητα της 2ης ευκαιρίας. Και τι θα γίνεται με τα νοικοκυριά που θα χάνουν το ακίνητο τους; Το Κράτος θα καλύπτει- θεωρητικά- τις βασικές στεγαστικές τους ανάγκες, προβλέποντας ειδικό στεγαστικό επίδομα. Είναι, πάντως, προφανές ότι αυτό το επίδομα δεν μπορεί να περιορίζεται στα επίπεδα του σημερινού αντίστοιχου επιδόματος, το οποίο «πλαφονάρει» στα 210 ευρώ.