Οι φαρμακοποιοί σε νέες περιπέτειες μετά την απόφαση του ΣτΕ

“Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ , οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας επ΄ αυτών”, ήταν η πρώτη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την σύσταση-ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε εχθές συνταγματική η λειτουργία των φαρμακείων υπό την εμπορική μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και υπό την προϋπόθεση ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και παράλληλα συμμετέχει υποχρεωτικά, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, στην ΕΠΕ.

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας του ΣτΕ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακυρώσεως του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά του Π.Δ 64/2018, με το οποίο επιτρεπόταν η ίδρυση φαρμακείων και από ιδιώτες, επί κενών θέσεων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ενός αδειούχου φαρμακοποιού στην εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με ποσοστό τουλάχιστον 33%. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ, οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας επ’ αυτών.»

Εμπόδια

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα εμπόδιο στα πολλά που αντιμετωπίζει ο κλάδος το τελευταίο διάστημα. Καθώς η προσπάθεια των φαρμακοποιών να αναβαθμίσουν τον επιστημονικό τους ρόλο, διεκδικώντας μια πιο διακριτή θέση με καθήκοντα συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συναντά διαρκώς προσκόμματα. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, όταν δέχθηκαν δριμεία επίθεση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν “αντιποίηση” του ιατρικού επαγγέλματος, την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων (π.χ. εμβολιασμών) στα φαρμακεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (12-02-2020), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς χαρακτήρισε “κατάπτυστη” την ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κατά της προέδρου του σωματείου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κ. Αννας Μαστοράκου.

«Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι εμβολιαστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ διενεργούνται στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας.

«Τι θα γινόταν αν σταματούσαν να εμβολιάζουν οι φαρμακοποιοί; Θα κατέρρεε το σύστημα; Θα εμβολιάζονταν οι 3 εκατ. πολίτες ή θα εμβολιάζονταν οι μισοί;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ηλεκτρονικό σύστημα για τις ελλείψεις

Με στόχο να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και να υπάρχει πλήρης εικόνα για όλη την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων, ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) προχωρά στην ανάπτυξη ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για τις ελλείψεις.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς, ΕΟΦ και ΠΦΣ θα έχουν έτοιμο σε περίπου 15 ημέρες ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που για πρώτη φορά θα ενημερώνει το γιατρό που συνταγογραφεί αν το φάρμακο που επιλέγει είναι σε έλλειψη.