Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Οργή έξω από το υπουργείο Εσωτερικών - Έδιωξαν Κασιδιάρη και Λαγό οι νησιώτες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νησιώτες ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τα οποία έχουν δεχθεί τα πυρά από οργανώσεις, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλες Φυλακές Ψυχών», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, ενώ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σχετικά με την επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία δομών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι δεν είχε  προγραμματιστεί κάποια συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ματαιώθηκε και η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη.

Έδιωξαν τους Χρυσαυγίτες

Ανάμεσα σε όσους διαμαρτύρονται για την κατάσταση με το Προσφυγικό στα νησιά, παρείσφρησαν και ακραίες ομάδες. Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν  και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλ. Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός. Οι νησιώτες φώναξαν συνθήματα εναντίον τους, λέγοντας «έξω η Χρυσή Αυγή» και «δεν θέλουμε φασίστες».

Διάσταση απόψεων

Εντωμεταξύ, την ώρα που οι συντοπίτες του διαδήλωναν, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης τάσσεται κατά των επιτάξεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό με τον προσδιορισμό ενός χώρου χωρίς επιτάξεις και χωρίς «ζόρια».

«Συμφωνώ με το συλλαλητήριο μέχρι ενός σημείου. Ευθέως όχι, δεν συμφωνώ απόλυτα. Είμαι υπέρ του διαλόγου πάντοτε. Έχουν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις πριν. Επρεπε να έχουν συζητηθεί όλα. Θα έπρεπε να είχε βρεθεί ένας κοινός τόπος, χωρίς επιτάξεις, χωρίς ζόρια» τόνισε και πρόσθεσε πως «Πιθανώς να είναι προς την σωστή κατεύθυνση το μέτρο. Εχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές. Περιμένουμε να δούμε…»

«Μας γυρίζουν χρόνια πίσω»

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Σάμου που δίνει το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο στις 10:00 μιλά για το κυβερνητικό σχέδιο των επιτάξεων, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτό και δηλώνοντας ότι «έχουμε πάρει υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του νησιού της Σάμου, από την κυβέρνηση, τις οποίες, όμως, δεν έχουμε δει να πραγματοποιούνται».

«Αντί να απαλύνει το πρόβλημα, γυρίζει χρόνια πίσω μ’ αυτήν την απόφαση και έρχεται και επιτάσσει συγκεκριμένες εκτάσεις για να δημιουργήσει ένα τερατούργημα, ένα τεράστιο ΚΥΤ. Πέντε χρόνια έχουν υποφέρει οι κάτοικοι του νησιού μας. Εννοείται ότι θέλουμε να φτιάξει προς το καλύτερο, αλλά το ΚΥΤ που φτιάχνουν για 5.000-7.000 ανθρώπους δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν 15.000, την ώρα που μας είχαν πει για 1.200 άτομα».

Στην δικαιοσύνη

Την ίδια στιγμή  ο δήμος Δυτικής Λέσβου και η περιφέρεια βορείου Αιγαίου  έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων ενώ χθες, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση κατοίκων στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στη Μυτιλήνη όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία Δομής στη θέση Καραβάς.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης,  τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως απάντηση μάλιστα στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.