Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας - Και συνδικαλιστικό μητρώο

Η  καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για την απόφαση προκήρυξη απεργίας είναι μία από τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο.

Αιχμή των αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή φιλοσοφίας που διέπει τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με την προηγούμενη, είναι η διάταξη για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την ανάδειξη συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας,

Τον στόχο της προωθούμενης διάταξης έχει περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής, «για την ανεμπόδιστη, καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και την  άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Τι ακριβώς αλλάζει

Η διάταξη που πέρασε το 2018, υπό την εποπτεία αλλά και τις πιέσεις των δανειστών, προβλέπει την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία. Αυτό δεν θα αλλάξει, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας στην «Καθημερινή». Απλώς, θα προστεθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.

Το συνδικαλιστικό μητρώο

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.

Στόχος αυτής της διάταξης είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτήν και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει το σωματείο ή η οργάνωση. Προσοχή όμως. Η καταγραφή των μελών θα ισχύει τόσο για τις οργανώσεις των εργαζομένων όσο και για των εργοδοτών.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Όπως επισημαίνουν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί αλλά και έμπειροι συνδικαλιστές, βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα του e-συνδικαλισμού στην Ελλάδα είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες εκφοβισμού. Παράλληλα, απαιτείται και η διασφάλιση του απορρήτου της ψήφου και του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας.