Ποιοι θα εισπράξουν και ποιοι θα πρέπει να "κάνουν υπομονή" για την καταβολή των αναδρομικών

Αρχίζει από αύριο η καταβολή των αναδρομικών στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των τελικών ποσών από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Μάλιστα, πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχουν πιστωθεί τα χρήματα από απόψε τα μεσάνυχτα και να μπορούν να τα εκταμιεύσουν.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της εφημερίδας, η καταβολή θα γίνει άμεσα στους ενστόλους, ενώ στην ουρά θα χρειαστεί να περιμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι πανεπιστημιακοί, καθώς υπάρχει γραφειοκρατική «εμπλοκή» με τους πρώτους και καθυστερήσεις από τις οικονομικές υπηρεσίες για τους δεύτερους. Θολό παραμένει επίσης το τοπίο για τους ειδικούς φρουρούς.

Τα ποσά

Πιο αναλυτικά, τα τελικά ποσά των αναδρομικών για το σύνολο των ενστόλων κυμαίνονται από 410 ευρώ το χαμηλότερο έως και πάνω από 8.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τα έτη υπηρεσίας και τον πραγματικό βαθμό.

Στο μέτωπο των Πανεπιστημιακών οι οικονομικές υπηρεσίες μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πότε θα φτιάξουν τις σχετικές καταστάσεις και- όπως λένε- δεν γνωρίζουν ούτε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα κατατεθούν τα ποσά.

Την ίδια ώρα, 6.000 ειδικοί φρουροί, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων για αναδρομικά, αλλά διεκδικούν την καταβολή τους. Χθες έλαβαν χώρα έντονες διεργασίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του αρχηγείου της Αστυνομίας είχαν συνάντηση με συνδικαλιστές αστυνομικούς νομικούς και εργατολόγους.

Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα καταβληθούν με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία έχει κλειδώσει οριστικά.

Οι γιατροί

Αναδρομικά με καθυστερήσεις σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους φαίνεται ότι θα λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς σε σύγκριση με τους άλλους εργαζομένους που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια θα χρειαστεί μάλλον να κάνουν υπομονή μέχρι το νέο έτος, για να λάβουν τα χρήματά τους. Το ποσό που αναμένουν οι γιατροί από το ΓΛΚ είναι 185 εκατ. ευρώ μεικτά που αντιστοιχούν σε 115 εκατ. ευρώ καθαρά.

Στα 410 μέχρι 8.276 ευρώ είναι τα αναδρομικά των πυροσβεστών ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Αντιπροσωπεύουν δε, περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα από 1/8/2012 έως 31/12/201

πηγή: economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς