Ο Γιάννης Πολίτης για την "αριθμητική" των Πρεσπών και τις μετεκλογικές συνεργασίες (Evening Report - Action24, 10/12/2018)

Στην εκπομπή «Evening Report» του Αction 24 ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα.

[ Δείτε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Evening Report 10-12-2018 ]

Εν μέσω του μετρήματος των “κουκιών” από το Μέγαρο Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και της συνεχιζόμενης προκλητικότητας από πλευράς Ζόραν Ζάεφ με την επανάληψη των λεγομένων του περί αναγνώρισης της “μακεδονικής γλώσσας” από τη Συμφωνία, οι καλεσμένοι του Γιώργου Κουβαρά ανέλυσαν την “αριθμητική” των Πρεσπών μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα της επικαιρότητας.

Οι Γιάννης Πολίτης, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Ευτύχης Παλλήκαρης, Παναγιώτης Δουδωνής, Μαρία Ρεπούση και ο διακεκριμένος ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης ανέλυσαν επιπλέον τις κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και συνολικά των βουλευτών του Ποταμιού, το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα είναι η συμφωνία για το Brexit και τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Η αριθμητική της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

Την εκτίμησή του ότι τα «κουκιά» για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθούν από την κυβέρνηση εξέφρασε ο Γιάννης Πολίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα είναι «το κατά πόσο είναι λειτουργική μια συμφωνία που γράφτηκε στο πόδι και η οποία δεν ακουμπά στο συναίσθημα των Ελλήνων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκυρία της προκλητικότητας Ζάεφ 

Ο δημοσιογράφος τόνισε επίσης τη σημασία της συγκυρίας των προκλήσεων από πλευράς Ζάεφ, αποδίδοντας το γεγονός, όχι στην αριθμητική των δικών του βουλευτών, αλλά στην ενίσχυση του πολιτικού του προφίλ, καθώς “η εικόνα του έχει γκριζάρει πολύ”. Αναφορικά ειδικότερα με τη δική του αριθμητική, τόνισε ότι αφ΄ης στιγμής οι 80 βρέθηκαν, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί επ΄ αυτού, δεδομένου ότι ήταν η συνέπεια της επιβολής του αμερικανικού παράγοντα.

Τα προσωπικά στοιχήματα του Σκοπιανού πρωθυπουργού

Επιπλέον, ο Γιάννης Πολίτης μίλησε για τα προσωπικά στοιχήματα του Ζάεφ, ως συνέχεια της παραπάνω συλλογιστικής του, δηλώνοντας βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν ενδιαφέρεται για το εάν η Συμφωνία περάσει στην Ελλάδα, καθότι το “προσωπικό του στοίχημα” για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ το πέτυχε.

Σχέσεις Ποταμιού-ΝΔ και μετεκλογικές συνεργασίες 

Στη συνέχεια της εκπομπής, ο Γιάννης Πολίτης μίλησε για τις μετεκλογικές συνεργασίες εκφράζοντας την άποψή του περί συνεργασίας Ποταμιού-ΝΔ, καθώς ήδη Μητσοτάκης και Θεοδωράκης βρίσκονται σε μία “φιλική προσέγγιση”. “Την επομένη των εκλογών το Ποτάμι θα είναι κοντά με τη ΝΔ” εκτίμησε ο Γιάννης Πολίτης, δηλώνοντας βέβαιος για το “παρών” του Ποταμιού στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (για το οποίο επίσης δήλωσε βέβαιος) προς τους “μεταρρυθμιστές της χώρας”. “Εκεί το Ποτάμι, είτε είναι εντός είτε εκτός Βουλής, θα πει παρών” τόνισε ο δημοσιογράφος. Σκιαγραφώντας το σημερινό προφίλ του Ποταμιού, ο Γιάννης Πολίτης ανέφερε ότι είναι πιο κοντά στο “μεταρρυθμιστικό μέτωπο” σχετικά με τις “κωδικές ονομασίες” των κομμάτων. Αυτό που θα τους “ενώσει την επόμενη ημέρα”.

Μακρόν σε “κατηφόρα”

Για το “μέτωπο” των Κίτρινων Γιλέκων, ο Γιάννης Πολίτης μίλησε για την “κατηφόρα” του Εμανουέλ Μακρόν τη στιγμή που θεωρούταν το απόλυτο ανάχωμα στην επιδρομή της Λεπέν. “Το ανάχωμα καταρρέει με φόβους για την επόμενη μέρα της Γαλλίας”. Πολύ εύστοχα, ανέφερε στη συνέχεια την γενεσιουργό αιτία των τραγικών γεγονότων στο Παρίσι και συνολικά στη Γαλλία, ότι αυτή έγκειται στην αλαζονεία του Γάλλου Προέδρου.

Για έναν Μακρόν “αλαζόνα, ανώριμο και νεανία” έκανε λόγο ο δημοσιογράφος, “που πίστεψε ότι θα γίνει Μέρκελ και η πολιτική κατάρρευση του οποίου ξεκίνησε με το περιστατικό με τον τσαμπουκά προς τον πιτσιρικά στο δρόμο”. “Την πολιτική του αλαζονεία πληρώνει με επιπτώσεις και στο μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, για το οποίο αποτελούσε ελπίδα” έκλεισε ο Γιάννης Πολίτης.