Brexit: Τι προβλέπουν τα στοιχήματα για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Εκατόν πενήντα οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, τόσοι όσοι  χρειάζεται η Μέι, έχουν εκφράσει, σύμφωνα με το Reuters, την υποστήριξή τους στην Βρετανίδα πρωθυπουργό πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Την ίδια στιγμή τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η Τερέζα Μέι θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της. Πιο συγκεκριμένα, τα William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της.

Αυτή η εκτίμηση ωστόσο δεν προδιαγράφει απαραίτητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Χρειάζεται 158 στους 315 βουλευτές

Η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία, δηλαδή 158 ψήφους σε σύνολο 315 βουλευτών, προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Μετά και την καταμέτρηση του BBC που δείχνει ότι η Μέι θα κερδίσει την ψηφοφορία, η λίρα σημειώνει άνοδο. Η μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος).

Δεν παραιτείται

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Τετάρτη, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπό της, έκανε ξεκάθαρο ότι δεν παραιτείται και ότι θα πάει στην ψηφοφορία με όσες δυνάμεις έχει. Επιπλέον, τόνισε ότι η εκλογή νέου πρωθυπουργού στην παρούσα φάση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία του Brexit, οδηγώντας πιθανόν σε άτακτη αποχώρηση από την Ε.Ε., χωρίς συμφωνία.

Το χρονικό της πρότασης μομφής

Την Τρίτη συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της. Ως εκ τούτου, την Τετάρτη ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της δυσπιστίας κατά της ηγεσίας της.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι την Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

«Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρίνισε ο Μπρέιντι. «Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε», δήλωσε ο ίδιος αναφορικά με την ψηφοφορία.