«Φακέλωμα» όλων των οφειλετών-ιδιωτών και επιχειρήσεων-σε ...Λευκό Τειρεσία

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός είδους «Λευκού Τειρεσία» που θα σκιαγραφεί το προφίλ ιδιωτών και επιχειρήσεων με βάση τις οφειλές τους αποτυπώνει το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα «χτίζει» το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης βάσει των οφειλών, της συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά αποπληρωμές παλαιών και τρεχουσών οφειλών και θα μπορεί να αξιοποιείται σε μια επικείμενη σύμβαση είτε αυτή αφορά δάνειο είτε τη συνεργασία με κάποιον προμηθευτή.

Στη νέα αρχή, θα μπορεί να διορίζεται και ως εμπειρογνώμονας για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Επίσης δεν θα περιορίζεται στην πιστοληπτική αξιολόγηση, θα μπορεί ταυτόχρονα να εκπονεί οικονομικές αναλύσεις, στατιστικές μελέτες, αλλά και σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Στόχος είναι να αποτελέσει ένα είδος «λευκού Τειρεσία» και οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να τυγχάνουν πιθανώς ευνοϊκότερους όρους στις μελλοντικές συμβάσεις των δανείων.

Παράλληλα, όπως δηλώνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας σκοπός της Αρχής θα είναι η «αποκατάσταση της ασύμμετρης πληροφόρησης και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Στις πληροφορίες αυτές, στα δεδομένα πιστοληπτικής πληροφόρησης, περιλαμβάνονται ειδικότερα τα εξής:

α) Στοιχεία εξατομίκευσης της οφειλής, όπως ο αριθμός ταμειακής βεβαίωσης ή ο αριθμός βεβαίωσης.

β) Η φύση της οφειλής.

γ) Οι βασικοί όροι της οφειλής, όπως το αρχικό ύψος της, η διάρκεια αποπληρωμής και το επιτόκιο…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr