Εξεταστική για την Υγεία:«Δεν έχουμε αρμοδιότητα για προανακριτική»-«Δεν έχετε στοιχεία»

Για κυβερνητικό φιάσκο έκανε λόγο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, στην τοποθέτησή του επί του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για την Υγεία.

«Δεν υπάρχει πρόταση για προανακριτική ακριβώς επειδή στο πόρισμα δεν υπάρχουν περιγραφόμενες αξιόποινες πράξεις, είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας: «Απλά και αόριστα, ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση από τις δικαστικές Αρχές»,

«Λεμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση»

Νωρίτερα, στο ερώτημα του Νικου Νικολόπουλου για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  που ανέλαβε να παρουσιάσει το πόρισμα απάντησε: «Εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής. Εμείς λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για μια σειρά ζητημάτων. Εως εκεί είναι η δικαιοδοσία μας. Όπως κάναμε με πόρισμα των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων. Η Εξεταστική ζήτησε τότε και η Ολομέλεια αποδέχθηκε το πόρισμα να σταλεί στις δικαστικές αρχές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα»

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρίλαος Τζαμακλής ,επανέλαβε τα στοιχεία που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τεκμηριώνουν τις πολιτικές ευθύνες των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

«Να πάρουμε το πουλμανάκι…»

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε προς τα μέλη της επιτροπής «να πάρουμε το πουλμανάκι αύριο Τετάρτη και να επισκεφθούμε την κυρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα νέα έγγραφα που ανεβρέθηκαν σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίσκεψη εξηγώντας πως «η κυρία Παπασπύρου παραδέχθηκε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί τα στοιχεία. Άρα τι θα μάθουμε; Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης πορισμάτων. Να μας στείλει τι στοιχεία έχει η κυρία Παπασπύρου να τα αξιολογήσουμε και μετά να αποφασίσουμε αν αξίζει να διακόψουμε την σύνταξη πορίσματος για να αξιολογήσουμε τα στοιχεία. Να μην μπούμε σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια αλλαγής ατζέντας επειδή το πόρισμα δεν σας βγήκε».

Η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «αγωνία» για τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα. Υπήρξε κρυψώνα με γυψοσανίδα και κρυφά έγγραφα».

Προβληματισμό εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης λέγοντας «η κυρία Παπασπύρου είπε ότι θα πάρει 2 μήνες η αξιολόγηση των στοιχείων. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους περιμένουμε; Όποιος θέλει να πάει στην Παπασπύρου ας πάει αλλά τι έχουμε να αποκομίσουμε;».

Για τις δηλώσεις Γεωργιάδη-Λοβέρδου

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τέθηκε επίσης το ζήτημα της τιμωρίας των δύο πρώην υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου για τις πρόσφατες δηλώσεις τους που θεωρήθηκαν προσβλητικές.

«Καταλαβαίνουμε όλοι την κριτική για την ποιότητα του πορίσματος. Όμως δεν καταλαβαίνω να βγαίνει Γεωργιάδης να μιλά για γελοίο πόρισμα γελοίων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξει δήλωση καταδίκης», ανέφερε κ. Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενισχυτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, προσθέτοντας «βγήκε και ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι μας έχει για πρωινό. Προτείνω να τους παραπέμψουμε στην επιτροπή δεοντολογίας».

Ο Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε στην επιτροπή δεοντολογίας να παραπεμφθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις δηλώσεις του ότι έχει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πρωινό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαος Τσαμακλής απάντησε στον πρώην υπουργό υγείας του ΠΑΣΟΚ: «Συστήνω στον κ. Λοβέρδο να μας αποφεύγει για πρωινό γιατί υπάρχει κίνδυνος να του καθίσουμε βαριά στο στομάχι»

«Αποδοκιμασία»

Ο Σπύρος Λάππας έκανε λόγο για καταφρονητικές της προσωπικότητας των βουλευτών δηλώσεις και για θεσμική εξύβριση ενώ ο κ. Θεοφύλακτος πρότεινε την αποδοκιμασία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας

«Προτείνω την αποδοκιμασία του , δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που είπε και καταδικάζουμε τις καταφρονητικές εκφράσεις των κ. Γεωργιαδη-Λοβέρδου. Ξεπέρασαν κάθε κριτική στο πόρισμα και επιτέθηκαν στα πρόσωπα και στο θεσμό».

Ωστόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαφώνησε λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την άποψη να παραπεμφθούν οι δύο βουλευτές στην επιτροπή δεοντολογίας

«Είπε ο Άδωνις για απατεώνες, σκουπίδια,κλπ , ο καθένας κρίνεται, εγώ δεν είμαι της άποψης να πάμε στην επιτροπή δεοντολογίας, έχω άλλη άποψη.»

Με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διεφώνησε τόσο ο κ. Γεωργαντάς από τη Νέα Δημοκρατία όσο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Τώρα σας πήρε ο πόνος…»

Εύη Χριστοφιλοπουλου «Τώρα σας πήρε ο πόνος, όταν ο Πολάκης με έβρισε εμένα δεν πήρε ένας συνάδελφος το μέρος μου»

Γιώργος Γεωργαντάς: « Η ένδεια του πορίσματος σας κάνει να αλλάζετε την ατζέντα, ο καθένας έχει το δικαίωμα της αξιολογικής κρίσης όσο σκληρή και αν είναι αυτή»

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και κατέληξαν στο να υπάρξει αποδοκιμασία των δηλώσεων των δύο βουλευτών.