Τέλη κυκλοφορίας: Καμία έκπτωση - Στο συρτάρι μένουν τα σχέδια για αλλαγές

Σε σκόπελο έπεσαν οι πολυδιαφημιζόμενες αλλαγές της κυβέρνησης για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και για εκπτώσεις.
Μετά από μήνες υπολογισμών, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές ελαφρύνοντας κάποιους αλλά να έχει εξασφαλισμένο και το ίδιο ποσό που εισέπραξε πέρυσι, κι έφτανε τα 1,1 δισ. ευρώ. Έτσι καθώς τα εκκαθαριστικά πρέπει να ετοιμαστούν για να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet πριν μπει ο Νοέμβριος, μάλλον θα  διατηρήσει τον ίδιο «τιμοκατάλογο» που ίσχυε και πέρυσι.

Οι μόνοι που ενδέχεται να ελαφρυνθούν είναι οι πολύτεκνοι ιδιοκτήτες πολυθέσιων ΙΧ οχημάτων, και ίσως και οι τρίτεκνοι, αλλά και οι κάτοχοι οχημάτων  άνω των 2.000 κυβικών. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα οχήματα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη σενάρια στοχευμένων μειώσεων ως κίνητρο για την πληρωμή των τελών και την ανάκτηση των πινακίδων τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Τα σενάρια λοιπόν που μάλλον θα παραμείνουν στο συρτάρι, τουλάχιστον για φέτος, είναι:
-Η σύνδεση των Τελών με την αξία προ φόρων των οχημάτων
-Ο συνυπολογισμός της παλαιότητας των οχημάτων, με την πρόβλεψη ειδικού συντελεστή απομείωσης, που θα οδηγεί αυτομάτως στην ετήσια αναπροσαρμογή των Τελών
-Περισσότερες διαβαθμίσεις στα Τέλη ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά, ειδικά στις ζώνες μεταξύ 1.738- 1.928 κ.ε. και 1.929- 2.357 κ.ε., έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλή η κλιμάκωση τους
-Δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νεότερων οχημάτων

Και αυτά που θα πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου:

1.Τα τέλη για ΙΧ προ του 2011 (με βάση τον κυβισμό) 

2.Τα τέλη για  ΙΧ από το 2011 και μετά (βάσει ρύπων)