Πρεμιέρα με προβλήματα για την ηλεκτρονική κάρτα στα ΜΜΜ - Πόλεμος Σπίρτζη - ΣΤΑΣΥ

Μόνο ηλεκτρονικές κάρτες θα εκδίδει από σήμερα ο ΟΑΣΑ, ενώ από τέλος Οκτωβρίου θα εκδίδονται και θα επικυρώνονται μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια. Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη από σήμερα Πέμπτη καταργείται η έκδοση χάρτινων καρτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα εκδίδεται μόνο η ηλεκτρονική κάρτα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ.

Η εφαρμογή του αυτόματου κομίστρου όμως, μία υπηρεσία που διαφήμιζε μήνες τώρα ο ΟΑΣΑ, ξεκίνησε με προβλήματα.αφού πρακτικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Χθες μάλιστα είχαμε μετωπική σύγκρουση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Το σωματείο αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καταγγέλλοντας σοβαρές τεχνικές και λειτουργικές αδυναμίες. Κι ο υπουργός σε απάντηση, τους απείλησε με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και εντολή απόλυσης όσους παρακωλήσουν την έκδοση. Κατόπιν έδωσε εντολή να καταργηθούν από σήμερα κιόλας οι χάρτινες ηλεκτρονικές κάρτες και από τα τέλη του μήνα τα χάρτινα εισιτήρια.

Η εφαρμογή του αυτόματου κομίστρου έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τον περασμένο Φεβρουάριο κι αναμενόταν να λειτουργήσει παράλληλα με τα χάρτινα εισιτήρια για απροσδιόριστο χρόνο και για λόγους εξοικείωσης των επιβατών. Στο Λονδίνο η παράλληλη λειτουργία διήρκησε 2 χρόνια. Οι εργαζόμενοι λοιπόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι με την αιφνίδια απόφαση του κ. Σπίρτζη, θα υπάρχουν καθημερινά δυσλειτουργίες και τεχνικά προβλήματα.

Επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων (προσωποποιημένων καρτών, επικύρωσης εισιτηρίων, αυτόματων πωλητών, ελέγχου κ.α), κι έτσι ενώ οι επιβάτες επικυρώνουν τα εισιτήρια, το σύστημα τα βγάζει άκυρα.

Ακόμη τονίζουν ότι για την ώρα υπάρχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια μόνο για το κόμιστρο από 4,5 ευρώ και πάνω. Για εισιτήρια με τιμή 1,40 και τα εκπτωτικά, προμήθειες δεν έχουν γίνει, και θα χρειαστούν περί του 4 μήνες για να είναι διαθέσιμα.

Και σύμφωνα με τα μέλη της ΣΤΑΣΥ, κάθε μήνα πωλούνται περί τις 500.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών, από 15 σημεία πώλησης. Αν λοιπόν αναγκαστούν να εξυπηρετηθούν από αυτά τα σημεία μέσα σε λίγες μέρες, θα σχηματίζουν ατελείωτες ουρές.