Πώς να "χτίσετε" το αφολορολόγητο - Βήματα για να αποφύγετε επιπλέον φόρους

“Φωτιά” αποδεικνύονται στην πράξη για τους φορολογούμενους τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τους φόρους του 2016, τα νοικοκυριά από τον υπολογισμό των τεκμηρίων φορτώθηκαν επιπλέον σχεδόν άλλα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπολογισμός των τεκμηρίων, μαζί με το εισόδημα που δηλώνεται, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου σε δυσθεώρητα ύψη.

Επίσης, χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους και άδικους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων καθιστά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου μια ιδιαίτερα προσεκτική υπόθεση.

Επιπλέον όσοι υπολογίσουν λάθος το ποσό των αποδείξεων που πρέπει υποχρεωτικά να συγκεντρώσουν με πλαστικό χρήμα θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Παραδείγματος χάριν: αντί έκπτωσης στον φόρο από 1.900 ως 2.100 ευρώ, θα δουν αύξηση 22% για το ποσό που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν.

Δεν χρειάζεται συλλογή αποδείξεων

Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών γίνονται δεκτά κάθε πρόσφορα μέσα όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά:

  • κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement).
  • αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού.
  • αναλυτική εικόνα καρτών.
  • αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης.
  • αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.

Περίοδο φύλαξης αποδεικτικών (παραστατικά τραπεζών)

Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από το άγχος των αποδείξεων, αλλά θα πρέπει να μαζεύουν και να φυλάνε τα παραστατικά των τραπεζών.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής; 

Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών εξαιρούνται:

  1. φορολογούμενοι εβδομήντα ετών και άνω
  2. άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω
  3. όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
  4. οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Όσοι υπάγονται στις εξαιρέσεις της υποχρέωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών μαζεύουν αποδείξεις

Απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης, για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες εξαιρέσεων.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της παραπάνω κλίμακας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων (ηλεκτρονικών ή μη) 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών:

  • οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.