Πρωτοφανής τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα - Φόβοι για 700 νεκρούς μετανάστες

Ζωντανούς ανάμεσα σε δεκάδες πτώματα αναζητούν η ιταλική ακτοφυλακή και σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Μάλτας  στη θαλάσσια περιοχή περίπου 190 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα όπου αγνοούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως και 700 μετανάστες. Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανατράπηκε όταν η πλειοψηφία τους πήγε στην μία πλευρά χειρονομώντας σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτοί από παραπλέον εμπορικό πλοίο.

Μέχρι στιγμής, έχουν περισυλλεγεί 28 ζωντανοί μετανάστες και έχουν εντοπιστεί 23 σοροί, που έχουν μεταφερθεί στην ΚΑτάνη της Σικελίας. Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας δεν είναι πολύ χαμηλή και θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να υπάρχουν επιζώντες.  Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία και τρία ελικόπτερα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24. Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500. Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι ματαίωσε τη συμμετοχή του σε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωση στην βόρεια Ιταλία, ενόψει τοπικών εκλογών στις 31 Μάη, για να παρακολουθήσει χωρίς διακοπή την πορεία των ερευνών ενώ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία άμεσα η εφαρμογή μιας κοινής ουσιαστικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές στην Ιταλία που κατακεραυνώνουν, έμμεσα ή άμεσα, την Ευρώπη για την μη παροχή βοήθειας στις χώρες του νότου, και στην Ιταλία, που είναι ο πρώτος σταθμός των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Ο Περιφερειάρχης της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα ζήτησε από την Ευρώπη «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι ο απολογισμός των ναυτικών αυτών τραγωδιών μπορεί να παραλληλισθεί μόνον με τις τραγωδίες που σημειώνονται σε εμπόλεμες καταστάσεις». Λίγες μέρες νωρίτερα, ανάλογες παρατηρήσεις είχαν γίνει και από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος εξέφρασε βαθύτατο πόνο για το δράμα των μεταναστών και μεγάλη ανακούφιση για τις διαβεβαιώσεις της ιταλικής ηγεσίας ότι θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει. «Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο Ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.