Μαδρίτη: Πυροβόλησαν τον πολιτικό Αλέχο Βιντάλ-Κουάντρας στο πρόσωπο

Πυροβολισμό στο πρόσωπο δέχθηκε ο Αλέχο Βιντάλ-Κουάντρας, βετεράνος Καταλανός πολιτικός ο οποίος είχε περάσει από τις τάξεις του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) προτού ενταχθεί στην ακροδεξιά παράταξη Vox της οποίας είναι μάλιστα και συνιδρυτής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Μαδρίτης, στην οδό Núñez de Balboa, στην περιοχή Barrio de Salamanca.

Ο 78χρονος πολιτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διατηρώντας τις αισθήσεις του, ενώ οι αστυνομικές Αρχές απέκλεισαν την περιοχή και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο μοτοσικλετιστών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η αστυνομία αναζητά δύο άνδρες που επέβαιναν σε μια μαύρη μοτοσικλέτα Yamaha.

Ο ένοπλος, που φορούσε κράνος, κατέβηκε από τη μηχανή και πυροβόλησε τον 78χρονο πολιτικό. Μετά τον πυροβολισμό και οι δύο άνδρες διέφυγαν με τη μηχανή.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ζήτησε να διεξαχθεί ενδελεχής αστυνομική έρευνα για το περιστατικό.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, δήλωσε ότι ο Βιντάλ-Κουάντρας είναι «εκτός κινδύνου», προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την επίθεση.

Σημειώνεται πως ο 78χρονος Βιντάλ-Κουάντρας ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του κεντροδεξιού PP στην περιοχή της Καταλονίας, καθώς και συνιδρυτής του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox αλλά και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο μεταξύ 1999 και 2014.

Εν μέσω πολιτικών εξελίξεων

Σημειώνεται ότι παράλληλα σήμερα στην Ισπανία, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έγινε γνωστό ότι τελικώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειαζόταν προκειμένου να παραμείνει στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία είχε πάει σε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούλιο, τις οποίες κέρδισε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχόο χωρίς όμως να καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Πλέον, περίπου τρεις μήνες μετά, εκείνος που καταφέρνει τελικώς να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ισπανία δεν είναι ο Φεϊχόο αλλά ο Σάντσεθ, κι αυτό χάρη στις στήριξη που αποφάσισε να του παράσχει το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts.

Η συμφωνία Σάντσεθ – Junts χαρακτηρίζεται «αμφιλεγόμενη» κι αυτό επειδή, προκειμένου να πάρει τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους είχαν πάρει μέρος στην παράνομη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία προ εξαετίας.