Κασσελάκης για επαγγελματίες: Αντί να τιμωρούμε τους τίμιους να ξεκινήσουμε από την κεφαλή

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στα γραφεία του Επιμελητηρίου στην Πανεπιστημίου το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στα γραφεία του Επιμελητηρίου στην Πανεπιστημίου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης των δύο ανδρών.

«Ένας θα πάρει φτηνό χρήμα κι ο άλλος δεν θα πάρει», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου ως προς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που, κατά τον ίδιο, δεν κατευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά σε πολύ λίγες μεγάλες.

Ο κ. Κασσελακης, μάλιστα, είπε στον πρόεδρο του ΕΕΑ πως έθιξε το ζήτημα και στον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη, ο οποίος γνωρίζει το θέμα αλλά δεν μπορεί να παρέμβει ο ίδιος για ανασχεδιασμό του Ταμείου από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφέρθηκε και σε ζητήματα οικονομίας και δίκαιης ανάπτυξης, αναρωτώμενος ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Είναι άλλο πράγμα η καταγγελία για κάποιον που φοροδιαφεύγει κι άλλο να πληρώνεις εκείνον που καταγγέλλει. Η δικαιοσύνη πρέπει να δουλεύει και να μην υπάρχουν ασυλίες για τους τραπεζίτες, αλλά να καταγγέλλουμε από την κεφαλή του ψαριού. Αντί να τιμωρούμε τίμιους και να επιβραβεύουμε τους καταγγέλλοντες, να ξεκινήσουμε από την κεφαλή. Έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες κι αυτό το ανέφερα και στον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Κασσελάκης με αφορμή τα κίνητρα που δίνει, με κυβερνητική νομοθέτηση, το κράτος στους πολίτες για καταγγελίες φοροφυγάδων, αλλά και το πόθεν έσχες, προσθέτοντας πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη συγκυρία για τους μικρομεσαίους, ενώ μίλησε για κυνηγούς κεφαλών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη γύρω από το θέμα της επιβράβευσης της καταγγελίας της φοροδιαφυγής: «Το 99% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κυρίαρχο θέμα είναι το φορολογικό, που απασχολεί το 80% των μελών μας. Το 70% είναι αυτοαπασχολούμενοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε τεράστιο αριθμό αυτοαπασχολούμενων στο διαδίκτυο που είναι, δηλαδή, εργαζόμενοι κι εργοδότες ταυτόχρονα. Μεγάλο θέμα είναι και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να φτάνει μόλις το 3% από το Ταμείο και το 6,5% από το ΕΣΠΑ στις ΜμΕ. Υπάρχει δυσαρμονία. Ένας θα πάρει φτηνό χρήμα κι ο άλλος δεν θα πάρει, άρα θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα».

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης αντιστοίχως, καθώς κι ο Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για ζητήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.