Ισραήλ και Μπάιντεν δείχνουν Ισλαμική Τζιχάντ για την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Τις αποδείξεις του Ισραηλίτη έχουν μοιρασθεί με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού ενώ λίγο πριν τις κοινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε τις ισραηλινές αιτιάσεις για το πλήγμα στο νοσοκομείο λέγοντας  χαρακτηριστικά:

«Ήμουν βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, και όχι από εσάς», είπε, υποστηρίζοντας δημόσια την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα. Ο κ Μπάιντεν πρόσθεσε «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι».

Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι είναι «εδώ για έναν απλό λόγο – θέλω ο λαός του Ισραήλ και ο λαός του κόσμου να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μπάιντεν τονίζει ότι η Χαμάς «έσφαξε» τα θύματά της, συμπεριλαμβανομένων 33 Αμερικανών. «Έχουν διαπράξει φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως πιο ορθολογικό», σημειώνει. «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».

Νετανιάχου: Ευχαριστώ για την υποστήριξη

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις κοινές δηλώσεις των δυο που ήταν εκ των προτέρων γραμμένες. «Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά στο εύρος και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου».

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τη συνεργασία «πραγματικά άνευ προηγουμένου» και επαίνεσε τον Μπάιντεν που παρείχε στο Ισραήλ «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» και «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας». Επισημαίνει επίσης τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν «για να υποστηρίξει αυτά τα λόγια με δράση».

«Αλλά πάνω από όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν έχει χαράξει μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».

Ακολουθούν τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός :

 

 

 

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν όστοιχεία τι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στην πόλη της Γάζας. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερο απολογισμό.

Η Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για το πλήγμα στο Ισραήλ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ που του αποδίδουν την ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.