Νετανιάχου: «Αναζητούμε τρόπο να εξάγει το Ισραήλ φυσικό αέριο σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο»

To Ισραήλ αναζητά τρόπους εξαγωγής του φυσικού του αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναμένουμε αποφάσεις για αυτό τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», είπε ο Νετανιάχου τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με το Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Όσον αφορά το φυσικό αέριο, συζητάμε τις πιθανότητες που θα πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα, για το πώς το Ισραήλ εξάγει το αέριο του. Και τις ίδιες αποφάσεις πρέπει να πάρει και η Κύπρος. Και εξετάζουμε την πιθανότητα συνεργασίας σε αυτό».

«Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν νομίζω μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Μάλλον πιο κοντά στους τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι η ηλεκτρική διασύνδεση. «Τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος είναι νησιά. Η Κρήτη, μέρος της Ελλάδας, είναι νησί. Υπάρχει σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας που οργανώνεται αυτή τη στιγμή από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη και στην Κύπρο. Θα θέλαμε να το έχουμε προφανώς συνδεδεμένο με το Ισραήλ, και πιθανώς με το ανατολικό Ισραήλ, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Συζητήσαμε τώρα τον μηχανισμό για το πώς να το προωθήσουμε αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το EuroAsia Interconnector θα συνδέσει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2022 να παράσχει 657 εκατομμύρια ευρώ (710 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση για το τμήμα του καλωδίου 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα έχει συνολικό μήκος 1.208 χιλιόμετρα (750 μίλια) και προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Νετανιάχου για φωτιές: Επικοινωνούμε για να προχωρήσουμε σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για έγκαιρη ανίχνευση

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους τρεις ηγέτες, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, είναι το ζήτημα των πυρκαγιών.

«Το τρίτο, είναι η φωτιά. Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο θερμός, όχι μόνο λόγω της ζεστασιάς της σχέσης μας. Αυτή είναι η καλή πλευρά, αλλά επειδή το κλίμα γίνεται πιο τιμωρητικό, με την έκρηξη των πυρκαγιών που θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο τις χώρες μας. Έχουμε επικοινωνήσει, έχουμε συνεργαστεί με πυροσβεστικά αεροπλάνα. Επικοινωνούμε για να προχωρήσουμε πολύ πέρα από αυτό σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για έγκαιρη ανίχνευση και άλλα πράγματα που αναπτύσσουμε ξεχωριστά. Θα το κάνουμε καλύτερα μαζί με διάφορους τρόπους που συμφωνήσαμε επίσης», τόνισε.

«Όσον αφορά την τρομοκρατία, είχαμε τώρα περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, και Ισραήλ και Ελλάδας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μας συνεργάστηκαν για να σταματήσουν την τρομοκρατία, την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ιράν. Πρέπει να πω ότι νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και το συζητάμε εκτενώς. Υπάρχει πλέον η πιθανότητα να έχουμε την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ σε ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία. Και οι τρεις χώρες θεωρούν ότι είναι μια μεγάλη πιθανότητα, αλλά βλέπουν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύνδεση μεταξύ της Ινδίας, της Αραβικής Χερσονήσου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υπάρχει μια φυσική, γεωγραφική σύνδεση, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι που θα οδηγούσε σε πολλά πολλά ωφέλη για τους λαούς μας και για τις χώρες μας. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε από κοντά. Πρέπει να πω ότι είναι χαρά να έχω, να δέχομαι τη φιλοξενία σου και να βλέπω τον παλιό μου φίλο, τον Κυριάκο, εδώ, καθώς και εσένα Νίκο. Έχουμε μια υπέροχη φιλία και ανυπομονούμε να σας δούμε, όπως λέμε, τον επόμενο χρόνο στην Ιερουσαλήμ».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Λατρεύουμε το φαγητό σας, αγαπάμε τα γαλακτοκομικά σας, αγαπάμε το γιαούρτι σας. Όπως είπα στους ηγέτες, και σας το λέω τώρα: σύντομα θα ανοίξουμε την αγορά των γαλακτοκομικών μας. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα είναι ευχαριστημένοι και οι κατασκευαστές σας θα χαρούν. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη των αγορών μας, με την πιο άμεση έννοια. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε σύντομα την αγορά γάλατος για εισαγωγές από Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες. Ας κερδίσει το καλύτερο γιαούρτι. Έχετε μια καλή ευκαιρία να κερδίσετε».