«Δεχτήκαμε πυρά» - Μετά από ένα περιπετειώδες βράδυ το κονβόι από τη Μαριούπολη συνεχίζει το ταξίδι για τα ελληνικά σύνορα

Μετά από ένα δύσκολο βράδυ, καθώς αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν, όταν δυο από τα 21 αυτοκίνητα της αποστολής δέχθηκαν σφαίρες στα λάστιχα, αλλά και λόγω έλλειψης καυσίμων, οι Έλληνες από τη Μαριούπολη συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα ελληνικά σύνορα.

Το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη συνέχισε το ταξίδι του προς τα ελληνικά σύνορα. ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο In Tourist με κατεύθυνση τη Μολδαβία.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Ουκρανοί προειδοποίησαν ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς, που μάχονται στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια telegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας. «Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.

Χρήστος Μαζανίτης (απεσταλμένος ΑΝΤ-1): Δεχθήκαμε πυρά

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΝΤ-1 Χρήστο Μαζανίτη, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά από αγνώστους.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα. Οσοι είμαστε μαζί είναι με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών» περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως μετέδωσε, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.

Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες. Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες, μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό που πηγαίναμε, διαπιστώσαμε ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Στο χωριό Μανγκούς, που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Το κονβόι δεν μπόρεσε να βγει από εκεί, καθώς οι Ουκρανοί είχαν βομβαρδίσει τη γέφυρα. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει, η αυτοκινητοπομπή πέρασε μέσα από χωράφια όπου δέχθηκαν πυρά αγνώστων, τα οποία μάλιστα χτύπησαν δύο ελαστικά αυτοκινήτων του κονβόι. Στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους», περιέγραψε.

Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια. Ερωτηθείς για το πόσες ώρες θα κάνουν να φτάσουν στη Μολδαβία, είπε πως «αν μπορέσουμε να εφοδιαστούμε, θα προχωρήσουμε, αν δεν βρούμε, θα μείνουμε σε κάποιο χωριό. Μιλάμε για μέρες ταξιδιού για να φτάσουμε στη Μολδαβία και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα χρειαστούν μέρες».


 

«Η σφαίρα πέρασε από δίπλα μου» – Συγκλονίζει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΙ Σταύρος Ιωαννίδης

Για τις ώρες αγωνίας που βίωσαν οι Έλληνες που μετακινήθηκαν με την αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από την Μαριούπολη και έφτασε στην Ζαπορίζια , μίλησε ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης.

«Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς κι εγώ και ο Ηλίας Μπασίσογλου (εικονολήπτης του ΣΚΑΪ), και όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ήταν τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά το πολύωρο ταξίδι τους.

«Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε , επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ μακριά από την Μαριούπολη ξαφνικά σταματάμε σε έναν χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα»

Αυτή ήταν μόνο μία από την δύσκολη στιγμή που έζησαν, όπως είπε:

«Σε ένα από τα checkpoint βρήκαμε έναν ουλαμό με ρωσικά τεθωρακισμένα. Κατέβηκε ο πρέσβης μας για να διαπραγματευτεί και ξαφνικά βλέπουμε την κάννη του άρματος να σημαδεύει το κονβόι και άλλους 30 στρατιώτες να έχουν στραμμένα τα όπλα τους πάνω μας. Εκεί παγώσαμε και παραμείναμε ακίνητοι. Είχαμε πραγματικά κοκκαλώσει. Υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής που διαρκώς βλέπαμε ότι κοιτούσε τα αυτοκίνητα το ένα πίσω από το άλλο. Τελικά ήρθε μετά από λίγη ώρα ο υπεύθυνος του ουλαμού, συνομίλησε με τον διαπραγματευτή και τον Πρέσβη έλεγξαν τα χαρτιά μας και περάσαμε».