Αποζημίωση-μαμούθ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca ζητάει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικεί τεράστια αποζημίωση από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων  με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο αίτημα, της να κατηγορεί στη σχετική δίκη στις Βρυξέλλες τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό, ότι ούτε καν προσπάθησε να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως απέτυχε να προειδοποιήσει εγκαίρως για τις δραστικές περικοπές στις παραδόσεις των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. έσυρε την AstraZeneca στα δικαστήρια τον Απρίλιο μετά την ανακοίνωση της τελευταίας, ότι στόχευε να παραδώσει μόνον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντί των 300 εκατομμυρίων δόσεων,  που προέβλεπε το συμβόλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παραδώσει η φαρμακευτική εταιρεία τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «H AstraZeneca ούτε καν προσπάθησε να σεβαστεί το συμβόλαιο», δήλωσε ο δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραφαέλ Τζαφεράλι στο βελγικό δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης, μεταφέροντας το αίτημα της Κομισιόν να καταβάλει η εταιρεία δέκα ευρώ ημερησίως για κάθε δόση που καθυστερεί να παραδώσει, πράγμα που σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεταφράζεται σ’ ένα τεράστιο ποσό.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωσης απαιτεί άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ από την AstraZeneca επειδή δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας.

Η τελευταία έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και ότι υποσχέθηκε μόνον να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παράδοση των δόσεων. Ο δικηγόρος της Ε.Ε. αντέτεινε στο δικαστήριο ότι ο όρος αυτός δεν έγινε σεβαστός καθώς η AstraZeneca δεν παρέδωσε στην Ένωση τα 50 εκατομμύρια δόσεις που παρήχθησαν σε εργοστάσια, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο συμβόλαιο ως προμηθευτές της Ε.Ε., περιλαμβανομένων 39 εκατομμυρίων δόσεων που παρήχθησαν στη Βρετανία.

Η εταιρεία έχει πει ότι οι δόσεις που παρήχθησαν στη Βρετανία ήταν «καπαρωμένες» βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει η Βρετανική κυβέρνηση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο. Αλλά ο δικηγόρος της Ε.Ε. δήλωσε πως η AstraZeneca είχε δεσμευτεί στη συμφωνία της με την Ε.Ε. να μην αναλάβει άλλες υποχρεώσεις που θα την εμπόδιζαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.