ΕΜΑ για Pfizer: Στις 28 Μαΐου η απόφαση για τον εμβολιασμό εφήβων 12-15 ετών

Την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, θα ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), την απόφασή του για την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή.

Εάν το σκεύασμα εγκριθεί, τότε αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19, που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν το συγκεκριμένο εμβόλιο, έχει λάβει έγκριση για χορήγηση στους νέους  άνω των 16 ετών.

Ο EMA θα παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει τα «αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής της φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, όσον αφορά στις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty, αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο της BioNTech.

Στις ΗΠΑ το εν λόγω εμβόλιο έχει λάβει το πράσινο φως και χορηγείται ήδη

Η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών.

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Έκκληση Μπάιντεν στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών τους 12-15 ετών - ertnews.gr

Η επικεφαλής του EMA Έμερ Κουκ ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.

Η Κουκ δήλωσε εξάλλου στις 11 Μαΐου σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, πως ο EMA είχε λάβει τα δεδομένα των Pfizer/BioNTech και ότι η ρυθμιστική αρχή –η οποία ανέμενε επίσης «δεδομένα κλινικών δοκιμών και μελέτης που έγινε στον Καναδά»– προέβλεπε «να επιταχύνει» την αξιολόγησή της.