Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα γεγονότα στη Λευκορωσία

Άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 26/5, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Μινσκ κατηγορείται ότι έκανε την Κυριακή μια πειρατεία σε μια επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα ώστε οι αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο» Τετάρτη, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, επεσήμαναν οι διπλωμάτες.

Αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι «27»-Μπλοκάρισμα από τον εναέριο χώρο της Ε.Ε.

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Δευτέρας, μετά  τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς την Κυριακή στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην λευκορωσική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, στο ομόφωνο ψήφισμα των «27» αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Το Συμβούλιο ζήτησε παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα» επισημαίνεται στο το κείμενο των συμπερασμάτων.

Στην ουσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  1. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί.
  2. Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό.
  3. Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων.
  4. Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της Ε.Ε. από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της Ε.Ε. για πτήσεις που εκτελούν αυτές τις αεροπορικές εταιρείες .