Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ: Προβάδισμα Μπάιντεν στους εκλέκτορες, "μπροστά" ο Τραμπ, σε κρίσιμες πολιτείες (Χάρτης Live)

Απροσδιόριστο παραμένει το ακριβές αποτέλεσμα του προεδρικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν στις 08:15 το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, να προηγείται με 224 εκλέκτορες έναντι 212 του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο σε κρίσιμες πολιτείες που δίνουν και την τελική νίκη ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται, γεγονός που κάνει ντέρπι τις Αμερικανικές εκλογές.

ΗΛΙΔΑ Κάμπος News - Εκλογές ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Τραμπ - Μπάιντεν - Οι πολιτείες που κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο

Πολιτείες

Η μάχη Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, δίνεται πλέον ψήφο-ψήφο, με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την επανεκλογή του κερδίζοντας την κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, με τους 29 της εκλέκτορες.

Το αποτέλεσμα της ιστορικής αναμέτρησης ήταν πιθανό να κριθεί στις βιομηχανικές πολιτείες των Μεγάλων Λιμνών (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν), παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών, τα οποία ο Τραμπ είχε καταφέρει να αλώσει το 2016, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η αποσαφήνιση της εικόνας θα μπορούσε να χρειαστεί κάμποσες ημέρες δεδομένου ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει σε αρκετές, κρίσιμες πολιτείες.

Τα οριστικά αποτελέσματα για τη μάχη για τον Λευκό Οίκο στην αμφίρροπη πολιτεία Μίσιγκαν είναι πιθανό να μην είναι διαθέσιμα πριν το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να ανατρέψει την κατάσταση σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, αλλά και να πάρει εκλέκτορες από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, για να κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια, δεν αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αποτελέσματα.

Τζο Μπάιντεν: Είμαι αισιόδοξος για την τελική νίκη

Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε οπαδούς του στις 07:45 το πρωί (ώρα Ελλάδος) δήλωσε:

“Είμαι αισιόδοξος για την τελική νίκη.Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε τις εκλογές. Θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμα για το τελικό αποτέλεσμα.”

Με Tweet απάντησε ο πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι πάει “για μεγάλη νίκη” και πως “επιχειρούν να μας κλέψουν τις εκλογές”. Το Twitter ωστόσο επεσήμανε ότι το tweet αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό.

Βόμβα από τον Ντόναλντ Τραμπ: Έχουμε κερδίσει τις εκλογές – Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους. Τις αμφισβητούμε…

Έχουμε κερδίσει τις εκλογές. Προσφεύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων τώρα. Τις αμφισβητούμε. Αυτό ανακοίνωσε στις δηλώσεις του, από τον Λευκό Οίκο,  ο πρόεδρος Τράμπ στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιώντας εκείνο που είχε προαναγγείλει για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς όπως τόνισε: “Δεν τους χαρίζουμε την νίκη”.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Αμερικανικό λαό. ετοιμαζόμαστε για μια πολύ μεγάλη γιορτή. Κερδίζουμε τα πάντα. θα βγούμε έξω να γιορτάσουμε. Περιμένουμε να κερδίσουμε. Κερδίσαμε τη Φλόριντα, το Οχάιο, το Τέξας. Θα κερδίσουμε τη Τζώρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, στο Γουισκόνσιν. Στην Αριζόνα όλα παίζονται. Την Πενσυλβάνια την κερδίζουμε με πολύ μεγάλη διαφορά. Είμαστε μπροστά. Είναι σχεδόν απίθανο να μας πιάσουν (σε ψήφους). Είχαμε μια πολύ σπουδαία βραδιά”, κατέληξε εμφαντικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Ποιες πολιτείες και πόσους εκλέκτορες κερδίζουν Τραμπ και Μπάιντεν (6πμ ώρα Ελλάδας) | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Προγνωστικά

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Σε αγκύλες αναγράφεται ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στις εκλογές για την προεδρία, τη Γερουσία τη Βουλή και τους κυβερνήτες (Δίνονται τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα):

 

 

Τζο Μπάιντεν (209)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιου Χάμσαϊρ (4)

Νιου Τζέρσεϊ (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιου Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Ντόναλντ Τραμπ (119)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπη (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)