Μια αγωνίστρια της ζωής μπροστά στο πορτραίτο της! Η National Portrait Gallery "αποκαλύπτει" την Μαλάλα Γιουσαφζάι  

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποκάλυψε το ένα από τα δυο πορτρέτα της Μαλάλα Γιουσαφζάι της νεαρότερης κατόχου βραβείου Νόμπελ στον κόσμο και ακτιβίστριας σε θέματα εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Πακιστάν.

Η ίδια η Γιουσαφζάι στα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο το πορτρέτο να λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τους αγώνες των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Το ένα από τα δυο πορτραίτα που είναι έργα της Ιρανής καλλιτέχνιδας Σιρίν Νεσάτ θα ταξιδέψει στο Μπέρμιγχαμ, πόλη στην οποία είναι εγκατεστημένη η οικογένεια της Μαλάλα.

Η Ιρανή καλλιτέχνης συμπληρώνει τα πορτρέτα με ένα χειρόγραφο ποίημα με καλλιγραφικούς χαρακτήρες που έχει γράψει επάνω στο πρόσωπό της και ανήκει στον ποιητή Rahmat Shah Sail, γραμμένο σε διάλεκτο της εθνότητας Pashtun.

Η Μαλάλα γεννήθηκε σε οικογένεια σουνιτών Παστούν το 1997 και εκπαιδεύτηκε αρχικά από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής.

Το 2009 ξεκίνησε να γράφει σε ένα μπλογκ τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Όταν η ταυτότητά της έγινε γνωστή, η ζωή της κινδύνευσε.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας των Ταλιμπάν μπήκε στο σχολικό λεωφορείο, ρώτησε «Ποια είναι η Μαλάλα;» και την πυροβόλησε στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο προσφέρθηκε να νοσηλεύσει τη νεαρή Μαλάλα.

Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και το 2014 το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Στα 21 της χρόνια η Μαλάλα σπουδάζει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το δεύτερο πορτρέτο της Μαλάλα που τη δείχνει να κάθεται στο σχολείο με ένα ανοιχτό βιβλίο μπροστά της θα παρουσιαστεί στα Μουσεία του Μπέρμιγχαμ το 2020, ως μέρος της πρωτοβουλίας Coming Home της Εθνικής Πινακοθήκης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν 50 πορτρέτα από την εθνική συλλογή.

Από το elculture.gr