Τι έγραφε για τον Θεό ο Αϊνστάιν - Η επιστολή που αναμένεται να δημοπρατηθεί για 1,5 εκατ. δολάρια

Τις απόψεις του για τον Θεό, τη θρησκεία και το νόημα της ζωής έγραφε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν σε επιστολή που είχε στείλει στον φιλόσοφο Ερικ Γκούτσκιντ, το 1954.

Τον Δεκέμβριο αυτή η επιστολή του διασημότερου φυσικού του 20ού αιώνα θα πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και ο οίκος Christie’s εκτιμά ότι θα πιάσει 1-1,5 εκατ. δολάρια.

Στην επιστολή του, μιάμιση σελίδα στα γερμανικά, ο Αϊνστάιν δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού.

«Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, μάλλον πρωτόγονων», έγραφε έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του.

«Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική και αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό», ανέφερε ακόμη, ενώ σχετικά με τον ιουδαϊσμό τόνιζε: «Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας».

Το 2008 το γράμμα πουλήθηκε σε δημοπρασία σε έναν ιδιώτη συλλέκτη αντί 404.000 δολαρίων. «Πρόκειται για μια από τις κατηγορηματικότερες δηλώσεις στη διαμάχη μεταξύ των επιστημών και της θρησκείας», σχολίασε ο Πίτερ Κλάρνετ, ειδικός του οίκου Christie’s στον τομέα των βιβλίων και των χειρογράφων.

«Μολονότι γράμματα και χειρόγραφα του Αϊνστάιν εμφανίζονται τακτικά σε δημοπρασίες, ελάχιστα είναι εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία», εξήγησε ο Κλάρνετ, ο οποίος θεωρεί πως η συγκεκριμένη είναι εξίσου σημαντική με την επιστολή που είχε στείλει ο Αϊνστάιν στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ το 1939, με την οποία τον προειδοποιούσε για τις προσπάθειες της Γερμανίας να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Εκείνη η επιστολή πουλήθηκε το 2002 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)