Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ήταν ο στόχος του πακέτου - βόμβα στα γραφεία του Ταμείου

Ο Πολ Τόμσεν του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ο στόχος του πακέτου-βόμβα που εστάλη την Πέμπτη στα γραφεία του Ταμείου στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η υπάλληλος που τραυματίστηκε από την έκρηξη ήταν η βοηθός του Τόμσεν. Η έκρηξη επηρέασε την ακοή της γυναίκας, ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή της.

 

Οι αρχές της Γαλλίας θεωρούν ότι το περιστατικό δεν είναι ασύνδετο με εκείνο που σημειώθηκε στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ευθύνη για το πακέτο με εκρηκτικά που μάλιστα έφερε το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ως αποστολέα, ανέλαβε η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ φέρονται να έχουν στείλει και δύο φωτογραφίες του πακέτου προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως τα δύο περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νέα επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι η προέλευση του πακέτου θα αποκαλυφθεί με μια ανάληψη ευθύνης από εκείνους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργάτης του Πολ Τόμσεν τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και στο πρόσωπο από έκρηξη που σημειώθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι. Το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

steree

fm4

fm2

Το δίκτυο BFMTV που επικαλείται την αστυνομία του Παρισιού, ανέφερε νωρίτερα ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βρίσκεται στα ίδια γραφεία με το ΔΝΤ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, η έκρηξη έγινε μόλις ανοίχτηκε φάκελος που είχε σταλεί στον οργανισμό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε “επίθεση” την έκρηξη, ενώ η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Φρανκφούρτη έκανε λόγο για δειλή πράξη βίας. Σε δηλώσεις της η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «πληροφορήθηκα για την έκρηξη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό ενός μέλους του προσωπικού μας. Βρίσκομαι σε επαφή με το γραφείο και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους μου εκεί. Καταδικάζω τη δειλή πράξη βίας και βεβαιώνω εκ νέου τη βούλησή μας να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε λάβει στην τρέχουσα θητεία. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού και την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού μας».

stigmiotypo_apo_2017-03-16_13-56-40

Γάλλος αξιωματούχος της αστυνομίας που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιστατικό έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια τραυματισμένη γραμματέας στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ, όπως ανέφερε, υπήρξαν απειλητικά τηλεφωνήματα χωρίς, ωστόσο, να σχετίζονται με τη σημερινή έκρηξη. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ο φάκελος και τα υπολείμματά του θα εξεταστούν από τους ειδικούς.

fm6