Ο Ντάισεμπλουμ απαντά στις φήμες: Δεν φεύγω από το eurogroup, πριν τη λήξη της θητείας μου

Βάσει των προβλεπόμενων διευκρίνισε ότι θα κινηθεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, σχετικά με την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού οργανισμού.

«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του, Μισέλ Ρέινς, όπως μεταδόθηκε στο “Dow Jones Newswire”.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης από τον Ιανουάριου του 2013, με τη θητεία του να ανανεώνεται για άλλα 2,5 χρόνια τον Ιούλιο του 2015, εξ ου και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του.

Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) διευκρινίζεται ότι: «Οι υπουργοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών», δίνοντας νομική νομιμοποίηση στην επιθυμία του Ολλανδού πολιτικού να εκμεταλλευτεί κάθε χρονικό περιθώριο που προβλέπουν οι συνθήκες.

Η παράδοση που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές εντούτοις, δείχνει να μην ευνοεί τον κ. Ντάισεμπλουμ, καθώς μέχρι στιγμής στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται ένας υπουργός Οικονομικών, όπως συνέβη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2009-2013) που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια του Ντάισελμπλουμ.