Παραμένει Πρωθυπουργός ο Ρέντσι μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού

Κέρδισε το σενάριο της παράτασης για την παραμονή του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία προκειμένου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2017.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να καθυστερήσει την παραίτηση του μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την Βουλή.

Η συμφωνία ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο κράτησε μόλις 20 λεπτά.

Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο Πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως πιθανότερο είναι να προτείνει σχηματισμό Κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Επικρατέστεροι αντικαταστάτες του νυν Ιταλού Πρωθυπουργού θεωρούνται ο Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πριν μεταβεί ο Ιταλός ηγέτης στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του, όπως είχε δεσμευτεί στην περίπτωση που επικρατούσε το “Όχι” στο δημοψήφισμα, δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Παραιτούμαι αλλά μόνο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Τι έγινε μετά από το “Όχι” – Το σενάριο που μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ

Αφού ανακοινώθηκε το βροντερό “Όχι” των Ιταλών στην πρόταση του Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν για ό,τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Ρέντσι ότι θα παραιτηθεί εξαιτίας της έκβασης του δημοψηφίσματος, όπως είχε δεσμευθεί στο παρελθόν.

Η πρόταση του Ιταλού ηγέτη θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση της Γερουσίας και στην ενίσχυση της πλειοψηφίας του πρώτου κόμματος ή πολιτικού συνασπισμού στη Βουλή, ωστόσο οι πολίτες την απέρριψαν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Ματέο Ρέντσι δεν είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Ματαρέλα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, καθώς, όπως φαίνεται, ο τελευταίος αναζητούσε κάποια λύση ώστε η χώρα να αποφύγει μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AdnKronos, είναι πιθανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να «παγώσει» την παραίτηση Ρέντσι μέχρι τουλάχιστον να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, κάτι που θα θύμιζε την κίνηση του προκατόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος «πάγωσε» την κυβερνητική κρίση επί πρωθυπουργίας Μάριο Μόντι.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η μαζική προσέλευση στις κάλπες για το δημοψήφισμα είναι απόδειξη μίας «σταθερής δημοκρατίας» σε μία χώρα όπως η Ιταλία «με πολλές σημαντικές θετικές δράσεις».

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, τόνισε πως είναι απαραίτητο να επικρατεί «πολιτικό κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού», ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστές οι «υποχρεώσεις και οι προθεσμίες».

Αυτή η τελευταία φράση ίσως να αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι ίσως οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν να μην βρίσκονται ανάμεσα στα σενάρια που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Ματαρέλα κατά την βραδινή συνάντηση με τον Ρέντσι, μετά το υπουργικό συμβούλιο, να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να παραμείνει στην εξουσία.