Βρετανία: Μπροστά το Bremain σε μια δημοσκόπηση-Το αίμα της Κοξ θα εξαγνίσει το πάθος του Brexit;

Βρετανία 2016: Η χώρα βρίσκεται χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα εν όψει του καθοριστικού δημοψηφίσματος που θα γίνει σε μόλις πέντε ημέρες. “Ναι” ή “Όχι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Μερικά 24ωρα πριν από την αναμέτρηση – θρίλερ, μια γυναίκα βουλευτής, μητέρα 2 ανήλικων παιδιών 3 και 5 ετών πέφτει νεκρή σε έναν δρόμο του Μπρίσταλ. Ο 52χρονος Τόμας Μερ πυροβολεί και μαχαιρώνει την άτυχη γυναίκα στο όνομα του Brexit. “Πονάω πάρα πολύ” ήταν οι τελευταίες λέξεις της 41χρονης Κοξ.

Χρειάστηκε να χυθεί το αίμα της Κοξ για να ηρεμήσουν οι φωνές των υποστηρικτών του Brexit και του Bremain. Οι δύο πλευρές ακύρωσαν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για σήμερα Σάββατο με μόνη δραστηριότητα την τοπική διανομή φυλλαδίων πόρτα – πόρτα από τους εθελοντές.

Όσο για τον 52χρονο Μερ που συνελήφθη λίγο μετά τη φονική επίθεση, οι πληροφορίες βγαίνουν μια μια στο φως της δημοσιότητας: ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα, με τους γείτονες να τον χαρακτηρίζουν ως μοναχικό και ήσυχο. Ήσυχος, μέχρι να γίνει το κακό.

Από τις έρευνες για τη ζωή του, η αστυνομία αναφέρει ότι το 1999 ο Μερ είχε παραγγείλει εγχειρίδια από ακροδεξιούς στις ΗΠΑ, τα οποία εξηγούσαν τον τρόπο που μπορεί να κατασκευάσει κανείς αυτοσχέδια όπλα και βόμβες αλλά και πώς να τα χρησιμοποιήσει. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2003, είχε κάνει άλλη μια παραγγελία, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό της αλλά και αν την είχε παραλάβει.

«Britain First». Αυτό φέρεται να φώναξε ο δολοφόνος της Κοξ λίγο πριν ξεψυχήσει στα χέρια της βοηθού της. Κατά σύμπτωση αυτό είναι και το όνομα ενός ακροδεξιού κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, ομως, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μερ.

Όπως ανακοίνωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ, ο δράστης κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ενώ διώκεται ακόμη για σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου. Σήμερα Σάββατο, ο Μερ αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Μπροστά η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τηλεφωνική δημοσκόπηση που γνωστοποιήθηκε λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δείχνει τώρα ότι η παραμονή στην ΕΕ προηγείται κατά σχεδόν 7 μονάδες έναντι της αποχώρησης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου από την BMG για την εφημερίδα «The Herald». Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι του 46,7% για το Brexit. Συμμετείχαν 1.064 ενήλικες και δεν περιλαμβάνονται όσοι δήλωσαν «δεν γνωρίζω».

Ωστόσο διαδικτυακή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας δείχνει ότι το Brexit προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, την περασμένη Πέμπτη.

Με αφορμή τον άδικο θάνατο της Κοξ, ορισμένοι πολιτικοί τοποθετήθηκαν στο ζήτημα των έντονων αντιπαραθέσεων που έχουν σημειωθεί για το δημοψήφισμα, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ο οποίος έγραψε στον Guardian:

«Εάν δεν αγωνιστούμε για μία κουλτούρα σεβασμού, που θα αντικαταστήσει την κουλτούρα που κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την προκατάληψη, δεν θα μάθουμε τίποτε από αυτό που συνέβη στην Τζο».