Βέλγιο: Έφοδοι και συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατική επίθεση

Νέες συλλήψεις σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας γιγάντιας αστυνομικής επιχείρησης την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο. Ωστόσο δεν έχει ανέβει το επίπεδο του συναγερμού.

Σε όλο το Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 40 σπίτια και έγιναν συνολικά 12 συλλήψεις υπόπτων οι οποίοι πιθανόν να σχεδίαζαν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα αλλά και στη Γαλλία. Όπως αναφέρει το BBC, η αστυνομία έκανε επίσης έρευνες σε 152 κλειδωμένα γκαράζ.

Όπως αναφέρθηκε από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, έπειτα από τις εφόδους έγιναν ανακρίσεις σε 40 άτομα.

Οι αστυνομικές έρευνες “απλώθηκαν” και στο Μόλενμπεεκ, την περιοχή που αποτελούσε τη “βάση” των δραστών που βρίσκονταν πίσω από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Η τεράστια αστυνομική επιχείρηση κρίθηκε αναγκαία, όπως είπε ο εισαγγελέας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία του Βελγίου δέχθηκε ειδοποίηση για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που ταξίδευε από τη Συρία για την Ευρώπη. Σκοπός της ομάδας τρομοκρατών ήταν να οργανώσουν επιθέσεις στο Βέλγιο αλλά και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή ασφαλείας που επικαλείται η βελγική εφημερίδα DH, οι τζιχαντιστές έφυγαν από τη Συρία περίπου πριν από 1,5 εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα με βάρκα, χωρίς διαβατήρια».