Τέλος η σιέστα για τους Ισπανούς

Τέλος στην σιέστα των Ισπανών βάζει ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά δύο ώρες, σε μία προσπάθεια ευθυγράμμισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι Times, ο Ραχόι δήλωσε ότι «Θα βρω μία κοινή άποψη για να σιγουρευτώ ότι η εργάσιμη ημέρα θα τελειώνει στις 6 μ.μ.».

Οι Ισπανοί εργαζόμενοι, συνήθως δουλεύουν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., όταν έχουν σιέστα έως και τριών ωρών και φεύγουν από την εργασία τους στις 8 μ.μ. Η σιέστα επινοήθηκε για να επιτρέπεται στους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα να αποφεύγουν την εξαντλητική ζέστη του μεσημεριού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παρά το γεγονός ότι εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, η παραγωγικότητα των Ισπανών είναι πολύ χαμηλότερη. Σύμφωνα με επιτροπή του ισπανικού κοινοβουλίου το 2013 «Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτες ώρες εργασίας, να κόψουμε τα μεσημεριανά διαλείμματα, να βάλουμε όριο στα επιχειρηματικά μίτινγκ και να απαιτούμε ακρίβεια».

Η έκθεση αυτή εξηγούσε ότι το «κόψιμο» της σιέστα θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής, θα αύξανε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και θα μείωνε το ποσοστό των γάμων που διαλύονται.