Η Βρετανία εξετάζει μέτρα κατά της Ρωσίας για το θέμα Λιτβινένκο

Την ανάληψη περαιτέρω δράσεων κατά της Ρωσίας εξετάζει η Μεγάλη Βρετανία, μετά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η βρετανική Δικαιοσύνη για πιθανή εμπλοκή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006, στο Λονδίνο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το συμπέρασμα ότι ο φόνος ενεκρίθη στα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού κράτους είναι εξαιρετικά ενοχλητικό», ανέφερε η εκπρόσωπος του κ. Κάμερον στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «αυτός δεν είναι αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς για οποιοδήποτε κράτος, πόσο μάλλον για μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Υπό το φως των συμπερασμάτων, εξετάζουμε ποιες περαιτέρω δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε», τόνισε. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνείται επισήμως κάθε εμπλοκή στη δολοφονία του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η συνεργασία με τη Ρωσία όπου είναι απαραίτητο θα συνεχιστεί»

Η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανέφερε, πάντως, ότι η χώρα της θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, σε όσους τομείς αυτό κρίνεται «απολύτως απαραίτητο». Το κριτήριο για τους τομείς αυτούς θα είναι «τα ζωτικά συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας». Πάντως η βρετανική κυβέρνηση, θα καλέσει τον Ρώσο Πρέσβη στο Λονδίνο για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα Λιτβινένκο, ενώ θα προχωρήσει και σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ατόμων που συνδέονται με την υπόθεση.

Πηγή: naftemporiki