Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας - «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα "Μακεδονία", ως πράξη αυτοπροσδιορισμού»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει στο «δικαίωμά» της να αναφέρεται στην χώρα της με τον όρο «Μακεδονία».

Παρά την έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως υποστηρίζουν μετά την αναφορά της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον όρο «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της γειτονικής χώρας χθες, η ίδια επιμένει.

«Xρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος»

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η “Μακεδόνας” πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται επίσης ότι η νέα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας θα τηρήσει παρ’ όλα αυτά την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

«Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Πολιτική ταραχή στην Β. Μακεδονία με την προκλητική δήλωση της προέδρου

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του νωρίτερα, για την χθεσινή αναφορά, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της νέας προέδρου της χώρας μετά τις δηλώσεις της και την καλεί να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα τονίζει πως η « διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Η προκλητική δήλωση της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε χθες και την αντίδραση του υπουυγού Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της, με την αναφορά της στον όρο «Μακεδονία» και όχι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της χώρας.